22.1 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Puhovski o Orašju: Hvala Bogu da su krenula uhićenja, reakcije Zagreba krenule...

Puhovski o Orašju: Hvala Bogu da su krenula uhićenja, reakcije Zagreba krenule u krivom smjeru

Srbijanski Tanjug prenio je riječi političkog analitičara Žarka Puhovskog koji je povodom uhićenja desetorice bivših pripadnika HVO u Orašju zbog ratnog zločina nad Srbima izjavio, da treba zahvaliti Bogu da se makar i sa zakašnjenjem sudi za ratne zločine i da su reagiranja službenog Zagreba s tim u vezi krenula u potpuno pogrešnom smjeru.

Za reakcije službenog Zagreba na hapšenje desetorice bivših pripadnika HVO, Puhovski kaže da su “ispod elementarnih pretpostavki vladavine prava” i da najprije treba razmotriti kvaliteta optužnica, ako ih bude, prenosi Tanjug.

“Uvejren sam da ovo ide u potpuno pogrešnom smjeru, jedina logika koju mogu prihvatiti je ta da se prvo podignu optužnice, a onda da se reagira. Bogu hvala da se makar i s zakašnjenjem sudi za ratne zločine. Ako se ustanovi da su optužnice lažne i besmislene, onda je logično da se pokrene reakcije, a ovdje kod nas se unaprijed pokreću”, rekao je Puhovski za hrvatski portal Index, prenosi Tanjug.

Za Puhovskog je apsurdna formulacija koja se mogla čuti u reagiranjima, da je nedopustivo da se sudi hrvatskim generalima i vojnicima, i potpuno neprihvatljiva formulacija da su to generali vojske članice NATO-a, kao da su one, kako kaže, izvan međunarodnog pravosuđa.

“To su Amerikanci za sebe postigli, ali mnogi od nas su to smatrali pogrešnim, smatram da svatko mora biti eventualno kandidat za odgovaranje za ratne zločine, treba razmatrati kvalitetu optužnice, a ne da se skandalizira hapšenje i početak postupka”, kaže Puhovski.

Dodao je da je siguran da će doći do zaoštravanja odnosa na relaciji Hrvatska-BiH.

“Sigurno će eskalirati ovo, Hrvatska ovo doživljava kao uvredu (premijeru Andreju) Plenkoviću, svima se ovdje radi o svemu drugom, samo ne o suđenju za ratne zločine. To nikoga ne zanima, jesu li ti ljudi nevini, moguće da jesu, ali to će se ustanoviti kad bude poznata optužnica. Unaprijed se ovako ponašati, to je ispod elementarnih pretpostavki vladavine prava”, zaključio je Puhovski.

Najnovije

Još iz rubrike