22.1 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo HRT u Orašju: Tuga i poniženost, branitelji strahuju od masovnih privođenja, sutra...

HRT u Orašju: Tuga i poniženost, branitelji strahuju od masovnih privođenja, sutra prosvjed

Novinarka HRT-a Zrinka Perić provela je dan u Orašju. Ondje prevladava mišljenje da nitko od branitelja više nije siguran te da su moguća nova uhićenja osoba koje su branile Posavinu i svih ovih godina žive na tom prostoru.

Rame uz rame svoj kraj branili su skupa Hrvati i Bošnjaci. Uhićenja ratnog zapovjedništva, čelnih ljudi herojske obrane šokirala su ih. Napetost u Posavini raste. Cijelo Orašje danima ne skriva razočaranje, tugu i poniženost.

A branitelji strahuju da se optužnica ne proširi i počnu masovna privođenja. U znak potpore uhićenim bivšim pripadnicima HVO-a za sutra je najavljen mirni prosvjed svih posavskih postrojba. U akciji pomoći uhićenicima pomoć će zatražiti od svih institucija i predstavnika vlasti Hrvata u BiH i Hrvatskoj.

Podsjetimo, snage bosanskih Srba 1992. pokrenule su veliku akciju “Koridor” radi osvajanja Bosanske Posavine. Nakon teških borbi srpske postrojbe uspjele su zauzeti veći dio Bosanske Posavine, gradove Derventu, Modriču, Bosanski Brod, Odžak i Bosanski Šamac. U Bosanskoj Posavini prije rata je živjelo oko 135 tisuća Hrvata, a dio koji su osvojile snage Ratka Mladića danas uglavnom pripada Republici Srpskoj i etnički je potpuno očišćen.

Jedino se uspjelo održati područje oko Orašja, koje je branilo oko 600 hrvatskih vojnika na čelu s nedavno uhićenim ratnim zapovjednikom Đurom Matuzovićem. Posljednji veliki napad srpske su postrojbe izvele u proljeće 1995., ali ni tada nisu uspjele slomiti obranu Orašja.

Najnovije

Još iz rubrike

1 KOMENTAR