18.9 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Grmoja o uhićenju Hrvata: Nadamo se da ovo nije još jedna u...

Grmoja o uhićenju Hrvata: Nadamo se da ovo nije još jedna u nizu političkih optužnica

Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja javio se objavom na fb-u povodom današnjeg uhićenja Hrvata u Orašju.

[DOMOVINSKI RAT NA PODRUČJU DANAŠNJE ŽUPANIJE POSAVSKE IMAO JE OBRAMBENI KARAKTER]

Izražavam zabrinutost nakon vijesti o uhićenju desetorice časnika i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s područja Bosanske Posavine pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti. Neki od uhićenih časnika HVO-a, poput Đure Matuzovića, bili su i visoko rangirani časnici HV-a. Kako je navelo Tužiteljstvo BiH, tereti ih se da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražari u objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti s područja Orašja, od travnja 1992. do srpnja 1993. godine.

Nipošto se ne želim miješati u rad pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, međutim moram primijetiti da se protiv HVO-a optužnice dižu svakodnevno, dok protiv pripadnika Armije BiH one dolaze gotovo isključivo za niže rangirane vojnike. Njihovi pripadnici gotovo nikad nisu osuđeni za zapovjednu odgovornost, a ako jesu optužnice dolaze prekasno.

Primjer toga je pokolj 41 civila i nenaoružanih osoba u Uzdolu, među kojima su i hrvatska djeca. Tek nakon 23 godine podignuta je optužnica protiv Envera Buze. S druge strane za zločine u Središnjoj Bosni, poput pokolja u Križančevom selu, Brajkovićima i drugim mjestima 1993. godine, nije podignuta nijedna optužnica.

Postavlja se pitanje uzima li se u obzir da su osumnjičeni zapovjednici HVO-a Posavine bili nositelji organizacije obrambenog rata u Bosanskoj Posavini. Na tom je području HVO kao i na području cijele BiH prvi organizirao obranu od srpskog agresora vojske JNA, kasnije VRS.

Nadamo se da će pravosudne institucije Bosne i Hercegovine raditi časno i pošteno svoj posao te da ovo nije još jedna u nizu političkih optužnica kojom se HVO želi degradirati i proglasiti zločinačkom vojskom.

Najnovije

Još iz rubrike

1 KOMENTAR