Sve velike stranke zatražile stanku u Saboru zbog pokušaja atentata na šefa HND-a Lekovića

Nenad Stazić je u ime Kluba zastupnika SDP-a zatražio stanku u Saboru zbog kako je rekao “ozbiljne situacije jer je pokušan atentat na predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Saše Lekovića”.

U traženju stanke su mu se pridružili i klubovi HDZ-a, Mosta, SDSS-a i HNS-a.

Predsjednik Sabora Božo Petrov odobrio je stanku od 10 minuta i rekao zastupnicima da se pripreme za obrazloženje.

“Zatražili smo ovu stanku da upozorimo na pokušaj ubojstva Lekovića. On je putovao u Novi Sad na konferenciju novinarsku, nekoliko kilometara nakon prelaska granice automobil mu se počeo čudno ponašati i krivudati. Njegovom prisebnošću spašen je njegov život, mehaničar je ustanovio da su dva vijka na njegovom kotaču prepiljena na način da puknu u vožnji.

Spasila ga je prisebnost. Ovo nije prvi put da se pokušao atentat na Lekoviću. I nedavno su mu napola odvili vijke na autu da nastrada. Ali, ovo nije usamljen napad na novinare. Potpisi na prijetnjama su – jedan HOS-ovac, Ustaška zmija, i naravno, čuveni pozdrav ZDS. Podsjećam na pohod na Mirjanu Rakić, koju je vodio tadašnji potpredsjednik Sabora Tepeš u društvu s Bujancem.

Nosili joj šajkaču na poklon. Zašto? Zato što je izvršavala svoju zakonsku obavezu i kaznila novinara i medij zbog govora mržnje. Jer su ti pozivali građane Zagreba da dođu pred pravoslavnu crkvu i tamo sačekaju četnike. Tada nije sazvana ni Sjednica odbora na tu temu…

Podsjećam na prijetnje gospođi Nini Obuljen, također s desnog političkog spektra. Na prijetnje ravnatelju HAVC-a, Hrvoju Hribaru.

23. ovog mjeseca HND je pisao Petrovu i tražio sjednicu na tu temu. Svi ovi napadi i prijetnje nisu istraženi do kraja. Prvo, tražimo hitnu sjednicu Odbora za medije, i drugo, tražimo da u ovaj Sabor dođe ministar unutarnjih poslova te da se održi plenarna rasprava.

Da čujemo od njega zašto je policija tako neefikasna, kada se radi o prijetnjama novinarima”, kazao je Stazić.

Jasen Mesić je kazao da osuđuje sve vrste nasilja u ime HDZ-a, a osobito nasilje i prijetnje HND-u.

“U programu Vlade i HDZ-a je velika sloboda medijskog izražavanja i zaštita slobode izražavanja mišljenja. Pravi način odgovaranja na taj problem je upravo kroz institucije. Pozivamo sve one koji dobiju prijetnje, da odu i prijave to”, istaknuo je.

“Ukoliko gubimo bitku za parlamentarizam u našem sistemu, cijenimo napore kolega da se to promijeni. Ukoliko gubimo bitku da osiguramo rad novinarima, ona nema šanse da očuvamo parlamentarizam i da ga ojačamo kao predstavničko tijelo naroda.

Leković se profilirao kao osoba s međunarodnom reputacijom, a otkad je na čelu HND-a, prima uvrede i prijetnje. Kontinuirano i organizirano. Nerijetko te prijetnje i uvrede imaju motiva u etničkom. Ne znam kako se tko izjašnjava, i svejedno mi je to. Volio bih da je i drugima tako, pa ne znam ni u slučaju Saše Lekovića. Ali ako postoji kontinuirana kampanja koja ljude stavlja na jednu stranu, koja im stavlja naljepnica… Ako se to dva puta dogodi, onda je naša zadaća da na to upozorimo”. rekao je Pupovac.

HNS-ov Goran Beus Richembergh okvalificirao je sve one koji prijetnjama uznemiruju građane Hrvatske.

“To su mali miševi, jadnici, luzeri – uvijek anonimno, uvijek nepotpisano, projiciraju svoju nemoć jad, svi smo takve prijetnje dobili u sandučićima, ali ovo su ozbiljne stvari. Više od 90 slučajeva sad ima kojima se konkretnim ljudima, novinarima, veoma konkretno prijeti. Zabrinjava činjenica da nijedan slučaj nije istražen do kraja”, upozorio je Richembergh.

Podsjetimo, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković objavio je na Facebooku da mu je nakon kvara na automobilu mehaničar otkrio kako su mu vijci na prednjem desnom kotaču bili dopola prepiljeni, a glavni tajnik HND-a Vladimir Lulić kaže da je, ukoliko se ta tvrdnja pokaže točnom, riječ o pokušaju ubojstva.

U svojoj objavio Leković je opisao kako mu je automobil “nasred autoputa” počeo tresti i krivudati nakon čega je u zaustavnoj traci vido da mu je “prednji desni kotač iskrivljen i prednja plastična ‘maska’ izvaljena iz ležišta”.

“Odšlepali su me do prvog ozbiljnog auto mehaničara koji je auto preuzeo, obećao da će ga pregledati i ustanoviti uzrok kvara što je prije moguće. Čovjek me nakon nekog vremena obavijestio kako je ustanovio da su dva zavrtnja/šarafa na desnom prednjem kotaču prepiljena do pola i da je nakon 300 kilometara vožnje to uzrokovalo pucanje. (Naime, pokupio sam zavrtnje/šarafe, tj. njihove ostatke, na mjestu nezgode i ponio ih sa sobom).

Nije prvi puta da se netko ‘igra’ zavrtnjima/šarafima na kotačima mojega auta. Jednom su ih samo odšarafili napola, ali je auto bio relativno nov pa sam brzo shvatio da nešto nije u redu. Ovaj stari ionako stalno ‘drnda’ pa ne primijetim odmah promjenu. To je inače jedna od češćih metoda ‘opstrukcije'”, napisao je Leković.

Zbog sve učestalijih prijetnji novinarima, predsjednik Sabora Božo Petrov obećao je saborsku raspravu na tu temu.

Saša Leković: netko je prepilio šarafe na kotaču mog auta, počeo je krivudati na autocesti…..

Facebook Komentari