Pupovca naljutile kazne za zastupnike: Po čemu se gleda rad zastupnika? Po tome što sjedi?

Zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac komentirao je Mostov prijedlog zakona kojim bi se kažnjavali zastupnici koji petkom ne dolaze na glasovanje.

“Osnovna primjedba je da se jedan problem koji postoji u Saboru, a to je nedovoljna aktivnost zastupnika i nedovoljan utjecaj parlamenta u političkom i javnom životu pokušava riješiti sankcioniranjem dolazaka ili nedolazaka zastupnika na glasovanje, a da pritom nije sagledano hoće li to ili ne donijeti rezultat i je li to u koliziji s ustavnim odredbama. Jer zastupnik za to vrijeme može izaći iz Sabora, pridružiti se prosvjednicima koji negoduju okonekog zakona i na taj način pokazati opredjeljenje. Ovim zakon će biti sakniconiran da ne obavlja posao, a on ga obavlja kako mu nalaže savjest”, smatra Pupovac.

Tvrdi da je pokušaja uvođenja reda već bilo tako da se svak izastupnik morao registrirati pri ulaski i izlasku iz Sabora, no da su rezultati tog pokušaja bili nikakvi.

“Mora se pronaći drugi načini. Po meni su za to odgovorni klubovi i predsjedništvo Sabora, a penalizaciju treba uvesti tek kada ti mehanizmi ne uspiju”, rekao je Pupovac.

Na pitanje smatra li da bi zastupnici trebali biti izuzeti iz ove reforme da im se ne poveća plaća, kao što je to napravila Milanovićeva Vlada, Pupovac je imao ironičan odgovor.

“Ako ih treba dodatno diskriminirati ja sam za to. Možda bi im trebalo oduzeti plaće i dati ih menažderima ili dati vlasnicima velikih kompanija, posebno medijskih i na taj način dodatno ojačati nezavisnost medija, posebno novinara.”

Ukoliko dođe do glasanja o spomenutom zakonu Pupovac će biti protiv jer tvrdi da se ne radi o nepoštivanjima prava zastupnika.

“Sabor nije vježbaonica za donošenje zakona. Materijali koji dolaze u Sabor moraju biti pripremljeni. Ovdje je riječ o tome da dobivamo polupripremljene zakone. Nikada dosad nije bila provedena rasprava predsjedništva na koju dolaze i predsjednici klubova o tome kako funkcionira naš Sabor. Nikad. Mi moramo provesti tu raspravu. Ne prelazim ni u kakvu oporbu, ja se tako ponašam otkad sam u Saboru. Nitko me ne može nagovoriti da radim protiv svog političkog uvjerenja. Želim tu vrstu parlamenta i tu vrstu partnerstva. Da ću podržati ono oko čega smo se dogovorili, to je partnerstvo. A ne da netko nameće svoju moć. Po čemu se gleda rad zastupnika? Po tome što sjedi? Ovo nije posao kao i svaki drugi, ovo je posao koji se treba definirati zajedno s uzusima koji za njega mogu vrijediti. Ako se vama raspada razred zbog lošeg nastavnika i da ćete vi to riješiti plavim kutama za sve… Nećete”, rekao je Pupovac na N1.

Facebook Komentari