19.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Lacković smatra nepravednim: Ako MOL plaća 60% u svojoj zemlji, neka plaća...

Lacković smatra nepravednim: Ako MOL plaća 60% u svojoj zemlji, neka plaća i u Hrvatskoj

Nezavisni saborski zastupnik Željko Lacković je, u ime saborskog Kluba stranke BM 365, Reformista i nezavisnih zastupnika, poručio kako mađarski MOL u Hrvatskoj plaća manju koncesijsku rentu za eksploataciju nafte i plina nego u Mađarskoj, što smatra nepravednim te traži da plaća istu rentu kao i u matičnoj državi.

S 10% Hrvatska je daleko ispod onog što MOL plaća u Mađarskoj, gdje inicijalna renta prilikom dobivanja nafte i plina iznosi 12%, a za starija plinska i naftna postrojenja i bušotine se naknada penje do 60% od vrijednost dobivene nafte i plina, rekao je Lacković nakon stanke koju je zatražio u Saboru.

Napomenuo je kako je od 2014. godine u Ini odlučeno o povećanju rente s 5 na 10%, s tim da 3% ide jedinicama lokalne uprave, 2% županijama, a 5% državnom proračunu.

Zbog čega, kada je Ina postala privatna kompanija, ima rentu 10%, a u Mađarskoj je 60%. Ako MOL plaća 60% u svojoj zemlji, neka plaća i u Hrvatskoj, naglasio je Lacković.

Takvu naplatu ocijenio je nepravednom za lokalne zajednice gdje se vrše eksploatacije plina i nafte, pogotovo u svjetlu najava o gašenju sisačke naftne rafinerije.

Naveo je da Bugarska i Turska imaju naknade od 12%, Slovenija od 18%, a Rusija od 22%, podsjetivši da je u kontinentalnom dijelu Hrvatske smješteno 57 bušotina , a u Jadranu tri bušotine.

Lacković se zauzeo da se prilikom planiranja proračuna za sljedeću godinu vodi računa o pravednoj raspodjeli sredstava od rudne rente, odnosno da to bude prihod lokalnih proračuna kako bi se kompenzirale mjere najavljene porezne reforme.

Najnovije

Još iz rubrike