Imperator Petrov će dijeliti ispričnice zastupnicima, sudeći po jučer, Mostovci će dobiti uvijek

U petak se u Saboru raspravlja o prijedlogu izmjena i dopuna zakona o državnim dužnosnicima, odnosno o kažnjavanju nedolaska saborskih zastupnika na posao. No stvari mnogima nisu jasne.

“Sporno je što u Saboru već dva tjedna raspravljamo o svarima koje su objektivno od marginalnog interesa za građane. Osim ovršnog zakona, ovo su periferne teme koje je Most uputio samo da se stvori privid da se radi. O zakonu o dužnosnicima i famoznih 6+6 govorili smo prije dva tjedna. Danas sam upozorio da se i u ovome zakonu nalazi tih 6+6, ali pažljivo su pripremili ovaj prijedlog tako da su zaboravili da se to mora i ovdje urediti. Ovo je igrokaz.

Nadam se da će Vlada napokon početi raditi. Umjesto da se bavimo poreznom reformom mi se bavimo kaznom od 500 kuna. Meni je ovo smiješno, da ne kažem tragično”, upozorio je SDP-ov Peđa Grbin.

Prema prijedlogu zakona zastupnike će se kažnjavati s 500 kuna ako se u petak ne pojave na glasanju. Najprije se govorilo da taj dan moraju biti samo u zgradi Sabora, a ne i na samom glasanju, no kasnije je Mostov Robert Podolnjak kazao da će morati i glasati.

“Nakon dva tjedna nije mi jasno koji je prijedlog. Kada je trebalo raspravljati o tome Mostovi zastupnici nisu došli, a kada se pojavili Miroslav Šimić je govorio da ćemo morati biti samo u zgradi. Sada govore da će nas se kažnjavati i ako ne glasujemo. Reći ću koliko god puta treba. Ako ću biti kažnjen s 500 kuna jer spriječavam donošenje lošeg zakona kao šo to je bio slučaj s naplaćivanjem dolaska na hitnu pomoć sa zadovoljstvom ću platiti. Ali svoje ustavno pravo ću izvršavati”, jasan je Grbin.
‘Mostovcima isprike uvijek, a drugima…’

Predsjednik Sabora Božo Petrov najavio je kodeks ponašanja, no ne zna što bi on trebao regulirati. Kodeks u Europskom parlamentu govori na primjer o primanju darova.

“Te stvari su u Hrvatskoj regulirane zakonom o sprečavanju sukoba interesa i poslovnikom. Kodeks bi trebao rješavati situacije kao jučer kada je predsjednik Sabora organizirao komemoraciju, a nije obavijestio nikoga osim kolega iz svog kluba. To bi trebao uređivati. Što će u njemu doista pisati ne znam jer nikakav dokument od Petrova nismo vidjeli”, rekao je Grbin. Kaže da SDP nije protiv kažnjavanja zastupnika, ali da to treba biti na način da će se kažnjavati nedolazak na sjednice Sabora i odbora, a ne na glasanje.

“Ako me već želiš kazniti onda me kažnjavaj za nerad, a ne što želim pokazati da je tvoj rad loš”, smatra Grbin.

Kako će se dokazati je li izostanak zastupnika opravdan? Petrov bi mogao dijeliti ispričnice.

“Kada govorimo o ispričnici to je posebno smiješno. Zastupik je u određenim situcijama a priori ispričan, no postoji i diskrecijsko pravo, valjda imperatora ili kako ga nazvati, Petrova da svakom zastupniku ne samo unaprijed, nego i post festum daje ispričnicu jer on nije došao. Imperatora Petrova da daje ispričnicu zato što nije došao. Sudeći po jučer, Mostovci će ispričnice dobiti uvijek, a drugi po nekim drugim principima. Ovaj prijedlog zakona je iznimno loš. Mi možemo govoriti o intenciji, da ona ima smisla, ali način na koji su pristupili izradi tih zakona je katastrofalna. Danas je i Podolnjak to priznao”, rekao je Grbin.

Facebook Komentari