Burno u Saboru: Saucha predlagače kazni zastupnicima nazvao Mostom nezasitnih lista

Sjednica Hrvatskog sabora nastavljena je u 9.30 sati raspravom o prijedlogu dopune Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru.

Tomislav Saucha (SDP) je kritizirao Mostov prijedlog, zbog toga što će predsjednik Sabora, Božo Petrov, odlučivati tko je nopravdano, a tko opravdano izostao sa glasanja u Saboru, odnosno “dijeliti” ispričnice. Pritom je predlagača zakona “omaškom” nazvao “Mostom nezasitnih lista” te Boži Petrovu poručio da su zastupnicima nadređeni glasači: “Vi niste naš šef!”

“Nemojte raditi od nas pučkoškolce, a od predsjednika Sabora – ravnatelja škole ili razrednika”, poručio je Mostu, a naveo je i da je jedini rezultat njihovog rada – rezultat na izborima, koje žele dobiti. Nema veće kazne od gubitka na izborima, dodao je, a novčane kažnje su – ništa, dok je zakon “forma lišena sadržaja”.

On predlaže da se uz pomoć elektronskih kartica zastupnici sami prijavljuju i evidentiraju u Saboru, te da to bude vidljivo na mrežnim stranicama Sabora.
Marasu opet zabranjeno da priča

Gordan Maras (SDP) nazvao je zakon bacanjem prašine u oči, jer porezna reforma poskupljuje osnovne namirnice, knjige i lijekove, a bogati postajue bogatiji.

“Ja bih s 500 kuna kaznio zastupnike koji će glasati za to da mlijeko, kruh, šećer i knjige poskupe”, kazao je Maras.

Ponovno se posvađao sa predsjedavajućim Željkom Reinerom, koji ga je optužio za povredu poslovnika jer je neprestano ponavljao da ispod žita poskupljuju šećer, kruh i mlijeko.

“Dajem vam opomenu sa zabranom govora”, kazao mu je u konačnici Reiner.

Zakon je, podsjetimo, u fazi prvog čitanja, a predlagatelj je Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista.

Riječ je o prijedlogu da se novčano kažnjavaju zastupnici koji neopravdano izostaju iz Sabora, konkretno s glasovanja. Neopravdani izostanak sa glasovanja ‘kažnjavao’ bi se umanjivanjem zastupničkog paušala za oko 500 kuna, odnosno u visini tri dnevnice za službena putovanja u Hrvatskoj.

Velike stranke to smatraju demagogijom, a oporba u ovim izmjenama zakona vidi i način da se ospori njihovo pravo rušenje kvoruma u vrijeme glasanja, premda u Mostu tvrde da se ne radi o tome i da će se zastupnici koji budu u zgradi Sabora, dakle ne nužno u sabornici, smatrati prisutnim.

Facebook Komentari