VIDEO Predstavljena porezna reforma: smanjuje se porez na dobit na 18, a za neke 12 posto

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je na prvoj sjednici Plenkovićeve Vlade poreznu reformu.

Cjelokupni porezni sustav se reformira.

Porez na dobit, sada je porez 20 posto, veći je od susjednih zemalja. prijedlog je da se stopa spusti na 18 posto, a poljoprivrednici i mali obrtnici 12 posto, ako je prihod manji od 3 mil kuna.

Ukida se porezna olakšica za reinvestiranu dobit, jer je koristi malo poduzetnika. Koristilo ju je manje od jedan posto poduzetnika, kazao je Marić.

Kompliciran je sustav za neprofitne organizacije, naveo je. Ako ne žele voditi računovodstvo moći će ući u sustav paušalnog obračuna poreza.

Marić je objavio i promjene vezane uz porez na dohodak. Porez na dohodak ima 2,7 milijuna obveznika, ministar kaže da je napravljeno 160 različitih scenarija prilikom planiranja povećanja prihoda većine obveznika.

Istaknuo je kako se uvodi jedinstveni porezni razred od 0 – 17.500 kuna za primjenu porezne stope od 24%.

“Najviša stopa poreza na dohodak bila nam je najbitnija za promijeniti. Tu ćemo odraditi korekcije s 25 na 24 posto i s 40 na 36 posto. Sada imamo 4 različita osobna odbitka, a prijedlog je da on sad bude jedinstven u iznosu od 3.800”, kazao je Marić.

Stimulativne mjere za drugo i treće dijete ukazuje da je namjera Vlade demografska obnova, kaže Marić dodajući: “Nikad nije bilo govora da bi se olakšice za djecu smanjivale ili ne daj Bože, ukidale.”

Osoba s jednim djetetom, ondje gdje je prirez prosječnih 12 posto, neće plaćati porez na dohodak ako prima prosječnu hrvatsku plaću, a obveznik s dvoje djece neće plaćati taj porez do iznosa od 8.000 kuna neto.

Ministar je najavio promjene vezane uz PDV.

“U sadašnjem sustavu na 100 kuna građani plaćaju 15,75 do 18 kuna PDV-a. S 1.1.2018. u RH bi prema prijedlogu bile samo dvije stope PDV-a – od 24% i 12%”, kazao je Marić.

Mladim obiteljima daju dodatni stimulans snižavanjem opće stope PDV-a nadječje sjedalice za automobile.

Kazao je i kako se predlažu povećanja sniženih stopa u ugostiteljstvu.

“Stopa od 5 posto će ostati za većinu proizvoda dok se za kino ulaznice predlaže dizanje do 13 posto. Predlažemo i da se iznos za ulazak u sustav PDV-a poveća na 300.000 kuna”, poručio je Marić.

Facebook Komentari