Sinčić: ovako se upravlja nekretninama – nađite gradski stan, provalite, možda vas izbacimo…

Sjednica Hrvatskog sabora nastavlja se raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona. Ivan Vilibor Sinčić ispričao je kakvim savjetom, prema njegovom iskustvu i pričama koje je čuo, u gradu Zagrebu rješavaju duge liste čekanja na stambeno zbrinjavanje ovršenika, prenosi dnevnik.hr.

11.04 – ”Kad sam istraživao jedan slučaj ovrhe, tada još nije bio DUUDI, nego… AUDI – Agencija za upravljanje državnom imovinom, moram reći da sam vrlo neljubazno primljen u samu zgradu, na porti, a i netko od dužnosnika me uopće nije htio primiti. Što se radi? Tu vam je telefon, zovite, tu tri metra dalje u sobi je netko tko će vam se tamo javiti ili zovite na treći, četvrti kat, ali primiti vas ne možemo. Kako se upravlja nekretninama što se tiče gradova, spomenut ću slučaj grada Zagreba. Duge su liste čekanja,a ljudima se kaže – nađite gradski stan, provalite, budite tamo neko vrijeme, možda poslije to legaliziramo, možda vas deložiramo, ali bit ćete par mjeseci, možda koju godinu, smješteni. To se ne smije tako raditi, ali to se radi”, ispričao je Ivan Vilibor Sinčić, saborski zastupnik Živog zida.

10:41 – Zastupnik nacionalnih manjina Veljko Kajtazi rekao je da će podržati ovaj zakon. ”Postoje nekretnine u vlasništvu Hrvatske koje zjape prazne i propadaju”, naglasio je.

10:18 – Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač iz SDP-a složio se s Grbinovim kritikama zakona i kao argumente naveo primjere ovršenika iz svog grada i situacija u kojima se nalaze.

10:15 – Maro Krstić iz Mosta podsjetio je Grbina na nekoliko zakona na kojima je radila SDP-ova Vlada, a koji su imali propuste ili su pali na Ustavnom sudu. Nikola Grmoja rekao je Grbinu da stalno ponavlja isto za sve prijedloge Mosta, pa bi ga SDP trebao snimiti i puštati u Saboru, a Marasu zabraniti govoriti jer on uvijek govori suprotno od onoga što govori Grbin.

”Ovo je parlament. Potražite korijen te riječi pa ćete znati na što se odnosi”, odgovorio mu je Grbin.

9:58 – Peđa Grbin iz SDP-a upozorio je Most da na ovaj način požar gase kantom vode. Rekao je kako mu je drago što sjednicu vodi Reiner, jer je jučer pozvao zastupnike da ne prozivaju Vladu i ne kritiziraju je zbog ovog zakona, jer je taj prijedlog zakona – prijedlog Mosta. ”To je jedna od najvećih problema ovog zakona. Ima niz prijedloga koji se po namjeri mogu smatrati dobrim, ali niti jedan nije dorečen, ne može funkcionirati u praksi”, kaže Grbin.

”Prijedlog je vrlo zanimljiv jer čini razliku između raznih ovršenika na temelju njihovog stupnja imovine. Honorira one ovršenike koji su nešto imali u odnosu na one koji nisu imali ništa”, istaknuo je ovaj SDP-ovac.

”Zaštitili ste one koji su nekad nešto imali, a one koji nikada nisu imali ništa – koga briga za njih”, kaže Grbin.

9:53 – Miro Bulj nakon stanke kazao je da je krajnje vrijeme da se upoznamo s efektima indeksacije nerazvijenih lokalnih samouprava iz 2014., te da su brojna mjesta tom indeksacijom dovedene na rub egzistencije.

Zastupnik Mosta napominje kako je ministar Zdravko Marić rekao da će se ići na izmjenu indeksacije i ispravljanje nepravde nanesene 2014. No, još nemamo tu indeksaciju koju je trebao napraviti ministar Tolušić. Naglašava da su neki krajevi nepravedno izbačeni iz kriterija prema kojima im je potrebna pomoć. Jedan od kriterija bio je stupanj obrazovanosti, i zbog toga su neke jedinice ispale iz indeksacije, a trebalo se, kaže Bulj ići prema stopi iseljavanja i slično. Zaključuje da se išlo po političkim kriterijima, zbog kojih su u međuvremenu mnoga mjesta dovedena na rub egzistencije te traži da se rebalansom proračuna pronađe 102 milijuna kuna za to da se tim krajevima podijeli pomoć.

9:35 – Miro Bulj u ime Mosta zatražio je stanku zbog indeksacije nerazvijenih lokalnih samouprava.

9:33 – Prije početka rasprave prisegnuli su zastupnici Robert Podolnjak, Miro Kovač, Zlatko Hasanbegović, Darko Horvat i Anton Kliman.

Mostov Miroslav Šimić pojasnio je u srijedu u Saboru da se Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona namjerava zaštiti socijalno ugrožene građane.

Predviđa se, kaže Šimić, mogućnost jednokratne odgode ovrhe obiteljima bez prihoda ili imovine potrebne za namirenje troška stanovanja, a ako do ovrhe dođe, ovršeniku koji ostane bez jedine nekretnine osigurat će se smještaj na 18 mjeseci u nekretnini u vlasništvu.

Prilikom jučerašnje rasprave SDP-ov Gordan Maras kritizirao je vladajuće jer Ovršni zakon ide u dva čitanja, a ne hitnu proceduru dok će se ministarstvo imovine koje bi trebao voditi HDZ-ov Goran Marić osnovati u roku tjedan dana. “600 ljudi koji strepe zbog ovrhe nad nekretninom mora čekati dva mjeseca, a za jednog čovjeka, HDZ-ovca, problem se rješava odmah”, oštar je bio Maras.

Silvano Hrelja u ime Kluba HSU-a kazao je da će HNS i HSU dati uvjetnu podršku zakonu u prvom čitanju, ali je upozorio na transparentnost ovršnog postupka.

Facebook Komentari