Zbog nedostatka radnika stagniraju ulaganja, poslodavci nikako ne mogu nadomjestiti iseljene

„Nedostatak radnika s potrebnim znanjima i vještinama postaje sve veći ograničavajući razvojni problem ne samo hrvatskoga graditeljstva, već gospodarstva u cjelini. Negativno se odražava i na ulaganja. U situaciji smo da projekti stoje jer ih nema tko odraditi ili se javljaju iracionalne cijene“, rekla je danas u Splitu potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo promet i veze Mirjana Čagalj na okruglom stolu Nedostatak radne snage – prilike i mogućnosti rješavanja hrvatskog paradoksa.

Dodala je da je taj trend prije svega vidljiv u turističkom sektoru koji tradicionalno nakon završetka sezone kreće s ciklusom ulaganja.

Naglasila je i da, unatoč redovnom oglašavanju i traženju radne snage putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i sudjelovanju na sajmovima poslova, poslodavci nikako ne mogu nadomjestiti iseljene radnike te na tržištu rada u Hrvatskoj trenutno potražuju više od 4500 građevinskih radnika.

„Također, potrebno je rasteretiti poslodavce, smanjiti poreze, prije svega one visoke, ali i doprinose, kako bi poslodavci mogli ponuditi zadovoljavajuće plaće. U središtu pozornosti ove porezne reforme mora biti gospodarstvo“, ističe Čagalj.
Dugoročno, rješavanje problema radne snage HGK vidi u uvođenju dualnog modela obrazovanja.

„Posljednjih godinu dana, HGK se intenzivno zalaže za uvođenje dualnog obrazovanja. To je urodilo plodom jer je u novomu programu Vlade i ta stavka koju smatramo izvrsnom mjerom“, ističe Katarina Sikavica, pomoćnica direktora Sektora za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo, objašnjavajući važnost dobivanja potpuno osposobljenih radnika odmah po izlasku iz školskih klupa.

To je, među ostalim, važno i za sektor graditeljstva koji je u posljednjih sedam godina izgubio više od 60 tisuća radnih mjesta.

Potporu uvođenju dualnog modela obrazovanja dali su i ravnatelji srednjih strukovnih škola Tonči Vlahović iz Klesarske škole s otoka Brača, Filip Relja iz splitske Graditeljsko-geodetske tehnička škola, Renato Žuvela iz Obrtničko-tehničke škole Split i Ivan Kovačević iz Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju u Splitu.

Uz njih, u raspravu oko problematike građevinskih tvrtki u pronalasku kvalificiranih radnika uključili su se i gospodarstvenici Nikša Musulin iz Pomgrada, Smajl Bajraktarević iz M-P Betona, Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Renato Jerončić iz HZZ-a, Snježana Turalija iz Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, Bojan Milovanović s Građevinskog fakulteta u Zagrebu te Veljko Srzić, Ivo Andrić i Mirela Galić s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu.
U sklopu okruglog stola prezentiran je projekt CROSKILS – program obrazovanja građevinskih radnika u području energetske učinkovitosti i BUILD UPON inovativni međunarodni projekt za potporu energetskoj obnovi.

Okrugli stol organizirala je HGK u suradnji s HUP-om, Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije Split i UGIS-om u sklopu sajma SASO.

SASO sajam predstavlja najznačajniji gospodarski skup u regiji, što potvrđuje čak 75% posjetitelja koji imaju moć odlučivanja, a tome u prilog ide i dosadašnja vrijednost izložbenih eksponata koja iznosi 1,1 milijardu eura. Sajam okuplja vodeće tvrtke iz graditeljstva, drvne i metalne industrije, alata i opreme, elektrotehnike, energetike i telekomunikacija, a sastoji se od devet specijaliziranih sajmova, pet stručnih konferencija, gospodarskih B2B susreta i radionica za obrtnike. Ove godine slavi 20 jubilarnih godina tradicije, a predstavit će se više od stotine izlagača iz zemlje i inozemstva.

Facebook Komentari