Sindikalac: Spremni smo izaći na prugu i ako netko želi gledati nerede u Sisku i RH, nažalost…

“Ne znam otkud je izvučen taj zaključak i zna li on nešto što mi ne znamo”, kazao je Predrag Sekulić, predsjednik sindikata Nova solidarnost, koji djeluje u sisačkoj rafineriji nafte.

Komentirao je Sekulić za N1, naime, izjavu bivšeg ministra gospodarstva iz vladajućeg Mosta, Tomislava Panenića, koji je u srijedu u Saboru zatražio stanku zbog ‘situacije s MOL-om’ te je potom, među ostalim, kazao da mu “izgleda da je zatvaranje rafinerije u Sisku neminovno”.

“Odvoz nafte iz Rafinerije nećemo dozvoliti, spremni smo stati na prugu. Ali, kažem vam, ne znam otkud mu taj zaključak, imamo poslovne rezultate i oni ne govore u prilog zatvaranju Rafinerije. Ne znam je li htio podići nivo uzbune ili mu je poznato nešto što mi ne znamo”, kaže nam Sekulić.

Poslovne rezultate na koje se poziva, navodi, ne može trenutno otkrivati medijima.

“Radi se o poslovnoj tajni i ne želim si prijevremeno ‘pucati u čelo’ – to bi mogao biti razlog za moj otkaz. No, ako bude bilo potrebe izaći ćemo u javnost”, kazao je Sekulić.

Nakon što je Panenićeve riječi potvrdio i ministar okoliša i energetike Slaven Dobrović, Sekulić je najavio da će zasigurno izaći s poslovnim rezultatima, a najavio je i blokadu pruge zbog ponovnog odvoza nafte.

“Ako je prošla Vlada pala zbog Ine, ne razumijemo čemu ovaj zaokret i što se to događa, a da sindikati ne znaju”, kazao je Sekulić, podsjećajući i da je predsjednica Republike ovih dana davala značajne izjave o Rafineriji. Upitan je je li itko razgovarao sa sindikatima, budući da Dobrović tvrdi da su razgovori o tome već počeli.

“Mi nemamo informaciju ni o kakvim razgovorima što je apsolutno žalosno, jer radi se o našim sudbinama”, kazao je Predrag Sekulić, sindikalist u Rafineriji. “Nemamo razloga za plač i nemamo zbog čega razmišljati o našim otpremninama, jer radi se o energetskoj neovisnosti. Ako se zatvori Rafinerija Sisak, doći će brzo i do zatvaranje Rijeke – bit ćemo energetski ovisni, a naši suborci su pogibali za neovisnost prije samo 20 godina”, kazao je.

Blokada pruge

Najavio je da će radnici vrlo brzo objaviti i rezultate poslovanja Rafinerije, riskirajući otkaze, ali i podatke o najavama prijevozu nafte iz Siska za Rijeku željeznicom.

“Spremni smo izaći na prugu i ako netko želi gledati nerede u Sisku i RH, nažalost… To nas žalosti, ali mi svoje živote spašavamo, mi spašavamo neovisnost RH i jadno je da to radimo mi radnici, a ne država”, kazao je Sekulić.

Komentirao je i ranije izjave Mosta po pitanju Ine, koju su uvijek isticali kao stratešku tvrtku.

“To apsolutno nije u skladu s najavama i predizbornom kampanjom”, ustvrdio je. Naveo je i da su Mostovci, kao i sve političke stranke, dolazile u Sisak kako bi razgovarale o rafineriji, a na tom tragu su bile i izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

“Ako je nužno, mi ćemo se još više baviti politikom”, najavio je.

Protiv sindikalca je, podsjetimo, podignuta kaznena prijava od strane izvršnog direktora Bengta Viktora Oldsberga, i to zbog akcije zaustavljanja odvoza nafte iz Graberja Ivanečkog u Rijeku. Zbog te akcije – poduzete zbog sumnje da je to još jedan način da se oslabi Rafinerija u Sisku, na način da se nafta iz okolice šalje u udaljene rafinerije, umjesto u najbližu, koju MOL planira ugasiti – Sekulić je zaradio opomenu pred otkaz.

Mostov ministar okoliša i energetike: Razgovor o zatvaranju rafinerije u Sisku se već događa

Facebook Komentari