Petrov: Dobrovićeva izjava krivo je protumačena, gašenje sisačke rafinerije nije dopustivo

Predsjednik Sabora Božo Petrov (Most) komentirao je poreznu reformu i gašenje rafinerije Sisak o čemu danas pričaju Mostovci.

Kazao je da se još nisu uglusalili s HDZ-om oko svih detalja porezne reforme, ali da su na dobrom putu, prenosi N1.

“Neke stvari ćemo sačuvati za sebe dok se ne suglasimo oko svega. Isto kao što smo radili i za vrijeme pregovora. Kada se uglasimo oko svega imat ćete završnu verziju porezne reforme”, kazao je Petrov.

Nije želio komentirati kome će plaće više, a kome manje rasti proeznom reformom jer su to kaže, hipotetska pitanja. Ponovio je da se o tome može razgovarati kada se napravi završna verzija reforme.

Most je za vrijeme izborne kampanje bio skeptičan prema HDZ-ovom obećanju o smanjenju stope PDV-a s 25, na 24 posto.

“Ići će se sa smanjivanjem poreza na dohodak i poreza na dobit, a PDV zasad ostaje isti. Ali za druge detalje, molim vas pričekajte. Postoje određeni detalji o kojih se moramo usuglasiti jer bi inače današnja verzija bila konačna verzija. Vjerujem da, kao što smo našli zajednički jezik u pregovorima, naći ćemo ga i ovdje”, rekao je Petrov i naglasio kako problema u dogovorima nema.

“Ono što mene interesira je da u konačnici obitelji u Hrvatskoj, pogotovo radi demografije budu oni kojima će ići na ruku porezna reforma. To je smjer u kojem bi Hrvatska trebala ići. Ukoliko bude išla reforma vjerujem da će to osjetiti i ta skupina ljudi”, kazao je.

Porezna reforma trebala bi se predstaviti sutra, no Petrov na to pitanje nije dao najprecizniji odgovor.

“Vjerujem da će sad ići razdoblje par dana. Pronašli smo zajednički jezik prije, vjerujem da ćemo ga i ovaj put.”

Na pitanje hoće li reforma biti spremna da krene s novom godinom kazao je da će se potruditi da sve potrebne reforme idu što je moguće brže i to je razlog što smo počeli s ovakvom konstituirajućom sjednicom koja je endem u zadnjih 25 godina jer se nikad nije više i jače radilo u Saboru.

Predsjednik Sabora komentirao je i slučaj s rafinerijom u Sisku i jutrašnju izjavu ministra Dobrovića da će se ona ugasiti.

“Ne, potpuno je pogrešno protumačena izjava jer vjerujem da je Dobrović taj dio htio skratiti. Htio je reći da sadašnja putanja, smjer koji je postojao 15 godina nije dobar i ako se njime nastavi prijeti gašenje rafinerije Sisak. Za nas njeno gašenje nije dopustivo. Smatramo da potencijalni investitori, koji su se javili imaju svoj prostor, da ako se njih uključi u postupak rafinerija može opstati. Želimo ići u smjeru postfosilnog društva, ali želimo i sačuvati radna mjesta i vjerujemo da obje rafinerije mogu opstati. Dobrović je htio reći što će biti ako ostane ista politika”, rekao je Petrov.

Podsjetimo, bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić, izjavio je da je gašenje Rafinerije neminovno.

To je potvrdio i ministar energetike i okoliša Slaven Dobrović, koji se kasnije ispravio i kazao da je mislio na promjenu energetske strukture u idućih nekoliko desetljeća. Izjavu Slavena Dobrovića i Tomislava Panenića pogledajte u nastavku.

 

Facebook Komentari