MOST-ovac Panenić šokirao izjavom: izgleda da je zatvaranje rafinerije u Sisku neminovno

Hrvatski sabor nastavio je rad u srijedu u 9:30 izglasavanjem dopuna Zakona o lokalnim izborima. No sjednica je počela stankom koju je, među ostalima, tražio Mostov Tomislav Panenić.

Mostov Panenić zatražio je stanku zbog situacije u INA-i. ‘Poslovanje INA-e je unazađeno zadnjih godina’, kazao je tijekom stanke novinarima Panenić upitan da pojasni razlog traženja stanke.

“Tema je već poznata, odnos MOL-a prema ukupnom razvoju Ine. Kad pogledamo s druge strane, nama se prigovara da vodimo plansku ekonomiju, svi mogu vidjeti iz pokazatelja poslovanja da je poslovanje Ine unazađeno. Nama se prigovara da donosimo političke odluke, a mađarski premijer Viktor Orban je prisustvovao poslovnim sjednicama MOL-a, sudjelovao u raspravama. Vidimo da je tamo dopušteno, a ovdje nije hrvatskoj Vladi dopušteno da prati poslovanje Ine kao jedne od strateških kompanija, rekao je Panenić.

Poručio je da se aktivnosti moraju poduzeti u najkraćem roku te da se mora zauzeti čvrst stav. “Bez obzira kako mi trpili stanje, izgleda da je zatvaranje rafinerije u Sisku neminovno”, rekao je Panenić.

Panenić smatra da nije dovoljno reći da se o problemu Ine razgovara na razini ministarstva, nego da to mora biti stav Vlade i svih institucija koje će pokrenuti sve razgovore s MOL-om i donijeti odluku mogu li se ključni dionici dogovoriti, obzirom na izjavu predsjednika Uprave MOL-a, Zsolta Hernadija, koji je rekao da u planu poslovanja svoje kompanije do 2030. godine ne vidi Inu.

“Mi smo obavili puno razgovora upravo sa predstavnicima MOL-a u Hrvatskoj, uvažavajući i tržišne okolnosti, ali ti odnosi nikad nisu bili do kraja iskreni. Uz sve napretke u razgovorima, njihove su aktivnosti unazadile stanje. Nikad u razgovorima nije bilo govora o transportu nafte ili aktivnostima koje će prekinuti proizvodnju nafte u Sisku”, rekao je Panenić, koji je za budućnost Ine rekao da postoje različite ideje.

“Treba napraviti procjenu, Vlada u okviru mogućnosti i dogovora. Možda se naše zajednički jezik ili zajednički partner”, poručio je Panenić, ne želeći dalje govoriti o tome tko bi mogući partner mogao biti, ali da odluka o rješenju problema u Ini mora biti brza.

“MOL ubrzava donošenje odluka prije same odluke Arbiražnog suda, pa moramo i mi biti brzi. Mora biti jasno kakvi će se vlasnički odnosi i odnosi unutar Ine dogovoriti u budućem vremenu”, rekao je Panenić, dodavši da resorni ministar ima brojne probleme u svom ministarstvu, oko kojih mora izgraditi stav.

Dotaknuvši se imenovanja državnoga tajnika, Panenić je rekao da brzo očekuje njegovo imenovanje. “Nalazi se u ministarstvu koje vodi ministar iz kvote Mosta, pa je za očekivati da i državni tajnik bude iz kvote Mosta”, rekao je Panenić.

Nije želio komentirati pitanje oko supruga ministrice gospodarstva Martine Dalić, Nike, koji je član Uprave Ine. “To pitajte ministricu”, poručio je Panenić novinarima.

Facebook Komentari