Zašto ste na Staru godinu ugovorili nešto što će građane stajati više od 8 milijardi kuna?!

Predsjednik Narodne stranke – Reformista Radimir Čačić gostujući u Studiju 4 govorio je o poskupljenju struje koje nas očekuje nakon Nove godine. Sada struju plaćamo 3 i pol lipe po kilowatsatu, od iduće godine, trebali bismo čak 12 lipa.

Razlog tomu je povećanje naknade za obnovljive izvore energije. Prije svega za vjetroelektrane.

Zelena energija je između 70 posto do 400 posto skuplja nego energija dobivena iz običnih izvora i tu razliku u konačnici moraju platiti građani. Svatko tko je odgovoran prema svojim građanima, nastoji dobiti što jeftiniju struju. Godine 2015. bilo je potvrđeno da imamo više nego dovoljno zelene energije, rekao je Čačić.

Problem je u malom detalju – krajem 2013. godine ministar Ivan Vrdoljak povećao je kvote i promijenio pravilnike kako bi oni koji nisu pripremili svu dokumentaciju imali dovoljno vremena. Dao je šansu da se još mnogi uguraju, iako je znao da imamo dovoljno zelene energije i da je ona skupa. No problem svih problema je taj što je na Staru godinu 2013. ta nova kvota ugovorena po cijeni od 71 lipu po subvenciji umjesto 53 lipe. Ne bi bilo izbijanja 1,8 milijardu iz džepova građana, već 1,2 milijarde. Dio tog novca ide HEP-u i drugima, ali jedan ozbiljan dio toga ide direktno u džep privatnih poduzetnika, objasnio je Čačić.

Upitao je: ZAŠTO? Nitko nije bio obvezan tako nešto propisati. Odluka je bila samo ministrova! Zašto je o nečem odlučeno 31. prosinca – na Staru godinu – o nečem što će građane toliko koštati. Nitko pri zdravoj pameti u ovoj zemlji takvo nešto ne bi podržao, ustvrdio je Čačić.

Još dodatno, zakon donesen 2015. iz pravilnika izbacuje tehničke kriterije i time još dodatno omogući da ono što je 31. 12. potpisano, bude realizirano. Mnogi ne bi imali uvjete da nije donesen taj novi zakon, rekao je. Uvjeren je da je cijela situacija tako dobro upakirana da je moguće da zastupnici nisu znali za kakav zakon glasuju. Iza poruke o pomoći socijalno ugroženim građanima provučen je novi pravilnik, što će građane košati, kako je rekao, godišnje 600 milijuna kuna puta 14 godina. S druge strane građanima se dalo par stotina kuna, rekao je Čačić.

Share This Article