Naftni stručnjak Štern: suživot uglavnom šteti Ini, onda je najbolji dogovor o razlazu s Molom

Je li prijevoz 600 tona nafte pod okriljem noći iz rafinerije u Sisku do one u Rijeci početak puta hrvatske nafte prema rafinarijama Mola u Mađarskoj i Slovačkoj?

Na pitanjima Ine među ostalim pala je prošla Vlada, nova će se na početku svog mandata morati odmah tome posvetiti, a u HRT-ovoj emisiji Tema dana o tome su govorili Davor Štern, naftni stručnjak i bivši direktor Ine i Predrag Sekulić iz sindikata Nova solidarnost iz rafinerije Sisak. Predstavnici Ine poručili su da danas nisu u mogućnosti sudjelovati u emisiji. Iz Mola je, pak, stiglo priopćenje.

MOL, kao najveći dioničar Ine, u cijelosti podupire Ininu upravu u nastojanjima da osigura fleksibilnost prerade domaće sirove nafte i optimizira imovinu tvrtke, dok istodobno jača sigurnost opskrbe u Hrvatskoj. Operativna odluka o transportu 600 tona sirove nafte (oko 1 % ukupne mjesečne domaće proizvodnje) u riječku rafineriju, čiji kapacitet od 4 mil. tona premašuje veličinu hrvatskog tržišta, korak je u tom smjeru. MOL, kao odgovorni dioničar, i dalje će podupirati Ininu upravu u nastojanjima da poboljša operacije, optimizira imovinu i gubitke svede na najmanju mjeru, u skladu s najboljim interesima Ine. Jačanje Inine konkurentnosti i profitabilnosti u interesu je Ininih dioničara, što uključuje i MOL, stoji između ostalog u priopćenju.

Štern je istaknuo da oko 600 tona nafte nije nešto čime se trebala baviti Uprava. Iza svega ovoga krije se optimizacija proizvodnje, ali zašto to baš sada, ne mogu vam odgovoriti.

Sekulić je izjavio da će rafinerija u Sisku uskoro krenuti s radom. Zanima nas što će biti iduće godine. Ne bih rekao da je korektno izvješće Mola. Ovo je čisto ispitivanje mišića. Smatram da je Uprava apsolutno trebala biti upoznata s odlukom. Ovo je presedan i napad protiv odluka hrvatske Vlade, dodao je.

Zatvaranje Rafinerije Sisak nije opcija, ali nema ni potrebe za to. Treba nam dati naftu s kojojm ćemo raditi. Mol nam nije htio priskrbiti stranu naftu za rad. Zaradio je tri mlrd. kuna, a Ina je bila na nuli, kaže Sekulić.

Štern napominje da je istina kako je Riječka rafinerija dovoljna za hrvatsko tržište. Ali gdje je onaj dogovor da ćemo zajedno raditi za šire tržište, upitao je. Ako grupa stručnjaka (s vanjskim konzultantima) pokrene razgovore s Molom, onda vjerujem da bi moglo doći do, za nas, dobre solucije a to je razlaz. Pitanje je cijene, uvjeta i modaliiteta. Ako nema suživota, a suživot uglavnom šteti Ini, onda je najbolji dogovor o razlazu. Uglavnom – pregovori moraju početi, kazao je Štern.

Share This Article