Petrov objasnio zašto nema problema s tim što je Plenković skupljao potpise neovisno o Mostu

Predsjednik Mosta Božo Petrov gostovao je u emisiji ‘Točka na tjedan’ Nataše Božić, koja ga je pitala zašto je mjesto predsjednika Sabora tako važno.

“Da je to samo protokolarna funkcija ne bi trebali tako dugi pregovori, mjesto predsjednika Sabora je jedno od najvažnije tri funkcije u državi. Ne bi bilo dobro da jedna stranka kontrolira sve tri funkcije.

Most na ovaj način ima snagu poticati promjene, imamo mogućnost utjecati na brzinu donošenja reformi”.

Je li ima više povjerenje u Plenkovića nego što je imao u Karamarka?

“Jednako povjerenje na početku sam dao i Karamrku i Plenkoviću, to je preduvjet za kvalitetnu Vladu. Nismo mi okrenuli leđa Karamarku, to možete vidjeti i prema našem ponašanju prema Oreškoviću, jer je on štitio hrvatske nacionalne interese”.

“Vjerujem da će Plenković, ako je suditi po tome kako su tekli pregovori, biti korektniji od Karamarka. Nemamo problem s time što je Plenković skupljao glasove za rezervnu opciju, jer je to radio na drugoj strani, a ne među zastupnicima Mosta.”

“I Most sada traži jednog zastupnika, ali ne u procesu pregovora, to je bitna razlika. U ovom trenutku Most nema 15-og zastupnika, imat će ga u idućih mjesec dana.”

Zašto nećete odmah formirati Vladu?

“Na početku pregovora smo dogovorili da će se prvo konstituirati Sabor, nakon toga pokretanje mehanizma za usvajanje naših sedam jamstava, nakon toga formiranje Vlade.

Sve to ne bi trebalo trajati više od tjedan dana. Studiozno smo prošli sva jamstva u pregovorima, za dvije stvari smo se dogovorili, a to su Gospodarski pojas i Pristojba HRT-a, a za preostalih pet ćemo se još dogovoriti”.

Objasnio je i neka od jamstava koja Most traži. Otkrio je kako misli smanjiti privilegije saborskih zastupnika i kazniti one koji ne dolaze na sjednice. “Uspjeli smo napraviti da se više ne može ostvariti beneficija 6 plus 6 ukoliko se uđe u Sabor na doslovno jedan dan”, rekao je Petrov, dodavši da će ta beneficija biti moguća nakon godinu dana u Saboru. Petrov je rekao da će i zastupnici koji su u Saboru bili tri mjeseca, imati beneficiju 3 plus 3.

“Mi smo bili predlagali da se smanjuje plaća s obzirom na postotak nepojavljivanja u Saboru. Tu su nam davali argumente da su građani ti koji su zaslužni zašto je netko u Saboru, a da građani toga nekoga neće moći birati ponovno i da će to biti kazna. Najvažnija stvar koja se obavlja u Saboru je glasovanje. Onda će imati određenu financijsku štetu. Mislim da smo se dogovorili o iznosu od 500 kuna o sjednici na koju se ne dođe. Ako to ne urodi plodom, ići ćemo na radikalniji pristup, koji nama odgovara. U interesu nam je bilo da se vrednuje rad”, rekao je Petrov.

Govoreći o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Petrov je rekao da su tamo primani ljudi bez previše reda u zadnjih dvadesetak godina. “Ne želim generalizirati, postoje i mjesta koja su bila odgovorna prema tom zakonu, ali ako u ovom trenutku vrijedi zakon imate 20 posto lokalnog proračuna za plaće, a više od 30 posto sredina troši više od toga, onda tu nešto ne valja”, rekao je.

Dotaknuo se i zaštite prve nekretnine. “Novinari su krivo procijenili da ćemo mi zaštititi prvu nekretninu. Ona se ne može napraviti, jer prva nekretnina može biti i vila vrijedna nekoliko milijuna. Ako se zaštiti prva nekretnina, kako će onda banke davati kredite za prvu nekretninu mladim obiteljima?”, objasnio je Petrov.

Facebook Komentari