Veliki skandal: Rusi ilegalno zatvorili ukrajinskog novinara Romana Suščenka!

Roman Suščenko, dopisnik ukrajinske novinske nacionalne agencije Ukrinform, priveden je u petak, 30. rujna, u Moskvi od strane ruske policije, dok ga istovremeno ruski mediji optužujući za “špijunažu”.

Ukrinform je ogorčen na Rusiju glede ilegalnog uhićenja njihova dopisnika, koji je radio u agenciji od 2002. godine, te je Ukrinform dopisnik Roman Suščenko djelovao i u Francuskoj od 2010. godine.

Ukrajinska novinska agencija Ukrinform naglašava kako je Roman Suščenko u trenutku uhićenja bio na odmoru te je stigao u Moskvu u privatne svrhe. On je uhićen u Moskvi na dan dolaska i ruske strana, kršeći sva međunarodna pravila i norme, nije obavijestila nikoga nakon njegova pritvoranja, ni njegovu suprugu niti obitelj, niti diplomatske institucije ili pak sam Ukrinform, tj. nadređene mu na njegovom radnom mjestu.

Njegova supruga Anžela, koji je još uvijek je Francuskoj, o pritvaranju muža sauznala je u nedjelju ujutro nakon što je nazvala muževu obitelj, naglasivši kako supruga ne može dobiti puna dva dana. Međutim, rođaci Romana Suščenka su njegovoj supruzi Anželi govorili vrlo pažljivo, izbjegavajući čak i riječ ‘zarobljen’, javljaju ukrajinski i zapadni mediji.

Odmah nakon toga, Anžela Suščenko nazvala je telefonom Veleposlanstvo Ukrajine u Rusiji, a zatim poslala Veleposlanstvu službenu izjavu o nestanku svog supruga.

Ukrajinska nacionalna agencija Ukrinform i Anžela Suščenko saznali su o Suščenkovoj navodnoj umiješanosti u špijunažu iz izvješća u ruskim medijima.

Ukrajinska novinska agencija Ukrinform i Anžela Suščenko sklopili su ugovor i dali punomoć za zastupanje nadaleko poznatom ruskom odvjetniku Marku Fejginu koji će pred ruskim organima i pravosuđem braniti Romana Suščenka.

Roman Šuščenko nalazi se trenutno u moskovskom zatvoru Lefortovo.

Share This Article