Sindikat policijskih službenika najavljuje tužbe jer policajcima plaće nisu porasle šest posto

Sindikat policijskih službenika najavio je tužbe protiv države jer nije ispunjena obveza o povećanju plaća. Priopćenje koje potpisuje predsjednik tog sindikata Mario Puškarić prenosimo u cijelosti.

“Poštovane kolegice i kolege,

zaposlenici Ministarstva unutarnjih poslova,

Sindikat policijskih službenika se 8. 7. 2016. godine obratio gosp. Tihomiru Oreškoviću, predsjedniku Vlade RH s dopisom broj: SPS-01-02/41-2016. kojim smo ga upitali zbog čega Vlada RH nije primijenila odredbu Dodatka sporazumu o osnovici plaće u državnim službama od 23. 3. 2009. kojeg je zaključila sa sindikatima državnih službi dana 2. 8. 2012. godine, a kojom je bila u obvezi s 1. 1. 2016. godine automatski povećati 6% osnovicu za plaću u državnoj službi.

Na naš dopis Vlada RH se nije niti nakon skoro tri mjeseca udostojila bar formalno odgovoriti, a u njemu smo najavili da ćemo započeti s postupkom koji je preduvjet za utuženje navedenog prava budući da i reprezentativni sindikati u državnoj službi (SPH, NSD MUP-a i SDLSN) o ovom pravu zaposlenika MUP-a mudro šute.

Naime, službeni pokazatelji ukazali su na poboljšanje stanja odnosno rast realnog BDP-a na međugodišnjoj razini 2 i više posto za dva uzastopna tromjesečja 2015. godine, stoga se osnovica za plaću u državnim službama trebala u siječnju 2016. godine automatski primijeniti i povećati za 6% te iznositi 5.415,37 kuna bruto, a ne kao do sada 5.108,84 kuna bruto, sukladno navedenom Sporazumu kojeg je Vlada RH zaključila sa sindikatima državnih službi dana 2. 8. 2012. godine.

Obzirom da nas Vlada RH ignorira, kao i primjenu navedenog Sporazuma te svakodnevno čini štetu državnom proračunu jer je evidentno da će uslijediti tužbe koje će dodatno opteretiti državni proračun s kamatama i sudskim troškovima, a reprezentativni sindikati državnih službi (SPH, NSD MUP-a i SDLSN) kada je u pitanju ovo pravo zaposlenika MUP-a mudro šute, Sindikat policijskih službenika, kako je i najavio, kreće ovaj mjesec s utuženjem navedenog prava, a nakon realizacije prvih tužbi pozvat ćemo sve članove sindikata na podnošenje tužbi kako bi realizirali navedeno pravo uključujući i zakonom predviđene zatezne kamate koje teku od dana kada je trebala biti primjena navedenog prava tj. 1. 1. 2016. godine.

Na ovakav način prvih tužbi odlučili smo se iz razloga jer nam nije poznato kakav su dogovor sklopili reprezentativni sindikati državnih službi (SPH, NSD MUP-a i SDLSN) s Vladom RH, prilikom sastanka s potpredsjednikom gosp. Božom Petrovom u proljeće ove godine, i da li takav „dogovor“ utječe na dobivanje spora, stoga nismo željeli pozvati sve članove na podnošenje tužbi kako im ne bi prouzročili sudske troškove zbog gubitka spora.

O ishodu prvih tužbi obavijestit ćemo Vas pravovremeno i ovisno o njima pozvati sve članove na podnošenje tužbi putem Sindikata policijskih službenika koje će za njih biti besplatne i bez ikakve naknade odvjetniku”, stoji u priopćenju.

Share This Article