Mađari na današnjem referendumu glasuju o sustavu izbjegličkih kvota

Mađari izlaze na referendum o sustavu europskih izbjegličkih kvota. Oko 8,3 milijuna birača treba izaći na birališta kako bi potvrdili protivljenje premijera Viktora Orbana preraspodjeli izbjeglica u EU-u. Posljednje ankete kazuju da će odgovor ‘ne’ dobiti premoćnu većinu, ali nije sigurno hoće li odziv biti veći od potrebnih 50 posto, piše HRT.

EK je ovog tjedna podsjetio da referendum neće imati nikakva pravnog učinka na prihvaćene obveze. No europski čelnici strahuju od novog udarca legitimnosti projekata EU-a i jedinstvu njegovih članica koje su već izmučene nizom udaraca, među kojima su najteža migrantska kriza od 1945. i britanska odluka da napuste skupinu 28 zemalja.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz upozorio je kako Mađarska, koja po ključu raspodjele treba primiti oko 2000 izbjeglica – “igra opasnu igru” organizirajući referendum. “Premijer Viktor Orban se poigrava temeljnim načelom EU-a: dovodi u pitanje utemeljenost europskih zakona u kojima je Madžarska i sama sudjelovala”, istaknuo je Shulz. Pozvao je čelnike drugih zemalja članica EU-a koji poštuju propise da Orbanu očitaju lekciju.

Mađarske oporbene stranke i organizacije za zaštitu ljudskih prava organizirale su u Budimpešti uoči referenduma niz manjih prosvjeda.

Facebook Komentari