Dačić: Izjava pape Franje predstavlja najveću osudu postupaka Alojzija Stepinca

Ad

Izjava pape Franje da je prekrštavanje pravoslavaca veliki grijeh, predstavlja dosad najveću ogradu i osudu Vatikana postupaka hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca, koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata formirao Odbor za pokrštavanje Srba, priopćio je ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić.

“Nikakva njegova rehabilitacija, odnosno oslobađanje od krivice za zločine i pokrštavanje Srba, nije moguća, a kamoli kanonizacija. Ako se poslije ovih papinih riječi, da je u pitanju veliki grijeh, to i dogodi, onda je jasno da je to antisrpski čin, jedino ukoliko netko ne misli da je protiv Srba sve dozvoljeno”, dodaje se u priopćenju.

Dačić tvrdi da je Stepinac sudjelovao u provođenju plana Mile Budaka za rješavanje “srpskog pitanja”, koji je podrazumjevao da jednu trećinu Srba treba pobiti, jednu trećinu protjerati, a jednu trećinu pokatoličiti.

“Na suđenju poslije rata, Stepinac je svoju obranu šutnjom jedino prekinuo da obrazloži da je to, u stvari, samo, kako on kaže, vjerski prelaz”, napominje Dačić.

Facebook Komentari