-1.3 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Gazde: MOST samo s dva ministarstva kontrolira 60,5 % zaposlenih u upravi,...

Gazde: MOST samo s dva ministarstva kontrolira 60,5 % zaposlenih u upravi, sa svakim sve više…

Iako to raspodjela ministarstava o kojoj se u pregovorima Hrvatske demokratske zajednice i MOST-a nezavisnih lista oko sastavljanja nove vlade razgovara ne sugerira, jer se MOST-u pripisuje četiri do pet ministarstava, dok bi HDZ trebao imati odlučujući utjecaj (čitaj: ministra) u preostalih 14 do 15 ministarstava, MOST sa samo dva resora – MUP-om i Ministarstvom pravosuđa, pokriva više od 60 posto svih zaposlenika u državnim tijelima.

Naime, prema podacima iz Statističkog prikaza Ministarstva uprave, u državnoj upravi na dan 30. lipnja 2016. godine bilo je zaposleno 59.456 državnih službenika i namještenika, od čega samo na Ministarstvo unutarnjih poslova s oko 25 tisuća zaposlenih i Ministarstvo pravosuđa, u čijem se resoru s kaznenim i pravosudnim tijelima nalazi 10.945 zaposlenika, otpada njih 35.945 odnosno 60,5 posto ukupnog broja državnih službenika i namještenika.

Dakle, MOST nezavisnih lista bi bez resora uprave, regionalnog razvoja i energetike koji se također spominju kao “njegovi” u pregovorima, pod svojom ingerencijom imao 60,5 posto zaposlenih u državnoj upravi, koji bi se udjel sa svakim “osvojenim” dodatnim ministarstvom povećao.

Naravno, važnost pojedinih resora ne mjeri se brojem državnih službenika i namještenika koji u njima rade, posebice stoga što se, npr. nadležnošću nad Ministarstvom zdravlja, u “miraz” dobiva i 70 tisuća zaposlenika u zdravstvu u statusu javnih službenika i namještenika, ali za zaposlene u državnoj upravi najveći i najutjecajniji politički čimbenik odnosno “poslodavac” nije HDZ već MOST nezavisnih lista, koji utjecaj je tim veći ukoliko i Ministarstvo uprave ostane u njihovim rukama, napisao je Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.

mapiranje, most, uprava

Najnovije

Još iz rubrike