EU dala Srbiji 40 milijuna eura za migrante, uz to nekoliko zemalja članica EU je pružilo potrebnu bilateralnu pomoć

Europska unija je od rujna 2015. dala 40 milijuna eura bespovratne pomoći za potporu Srbiji u upravljanju izbjegličkim i migrantskim tokovima, priopćila je danas Delegacija EU u Beogradu.

Šef Delegacije EU Michael Davenport je rekao da Srbija pruža važan doprinos rješavanju migrantske krize na odgovoran i human način i da EU podržava vlasti u Srbiji na svim razinama kako bi se smanjio utjecaj krize na lokalne zajednice.

On je rekao i da delegacija EU i Vlada Srbije zajedno rade na utvrđivanju prioritetnih potreba kako bi se 40 milijuna eura pomoći iskoristilo na najbolji način. “Narednih mjeseci i godina Srbija će imati koristi od značajnih dodatnih financijskih sredstava u području migracija i upravljanja granicama”, rekao je Davenport, navodi se u priopćenju.

Više od 10,7 milijuna eura dano je za radove na izgradnji i rekonstrukciji centara u Preševu, Šidu, Adaševcima, Subotici, Principovcu, Krnjači, Bosilegradu, Pirotu, Dimitrovgradu i Bujanovcu za planirane radove u Šidu i Padinskoj Skeli, kao i za opremu, mobilne timove, potrepštine i namještaj. EU također plaća troškove struje, grijanja, vode, odnošenja smeća, sanitarne usluge i čišćenje, i to više od 460,000 eura ove godine i skoro dva milijuna eura sljedeće godine, navodi se u priopćenju.

Više od 9,4 milijuna eura utrošeno je za plaće 273 zaposlenih građana Srbije, koordinatora, prevoditelja, administrativnog pomoćnog osoblja i zaposlenih na održavanju u Subotici, Šidu, Preševu, Negotinu, Dimitrovgradu, Zaječaru, Krnjači, Banji Koviljači, Tutinu, Sjenici i Beogradu. EU je osigurala sredstva za hranu i smještaj osoblja nadležnih organa prilikom rada na terenu, za dječje kutke, pružanje informacija, upravljanje individualnim slučajevima i spajanje obitelji, kao i potporu maloljetnicima u pratnji ili bez nje.

Za zaštitu granica osigurano je 7,5 milijuna eura i to za opremu, informacijsko-tehnološku infrastrukturu, bolje upravljanje granicama, angažiranje gostujućih službenika iz zemalja članica EU koji pružaju potporu graničnoj policiji Srbije, i za modernizaciju graničnih prijelaza.

EU je takođee za hranu i druge potrepštine osigurala 3,8 milijuna eura, a za transport i logistika više od 2,6 milijuna eura, navodi se u priopćenju. Za zdravstvenu njegu dano je skoro 1,2 milijuna eura i to za dvije mobilne klinike, prateće medicinsko osoblje i prevoditelje, lijekove i druga medicinska sredstva, kao i pristup primarnoj zdravstvenoj njezi u prihvatnim centrima kao i u gradskom parku u Beogradu.

EU je financirala i upravljanje, administrativne poslove, računala, putovanja, komunikaciju sa skoro dva milijuna eura, dok je ta potpora reformi nacionalnom sustvu azila osigurala milijun eura. Za “asistirani dobrovoljni povratak migranata u zemlje porijekla” osigurano je 0,75 milijuna eura.

Pored toga, nekoliko zemalja članica EU je pružilo potrebnu bilateralnu pomoć Srbiji, u okviru Mehanizma EU za civilnu zaštitu. Srbija je također dobila značajnu pomoć od EU u okviru regionalnog programa posvećenog upravljanju migracijama, čiji je budžet osam milijuna eura, dodaje se u priopćenju.

Facebook Komentari