Dan velikih planova: Plenković predstavio pet stupova ekonomske politike buduće Vlade

Tema 8. međunarodne konferencije “Dan velikih planova” bila je kako pripremiti tvrtku za poslovanje u 2017. godini. Konferenciju je organizirao magazin Lider, a na njoj je sudjelovao i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković koji je predstavio smjernice ekonomske politike buduće Vlade.

Plenković je predstavio pet stupova na kojima će se temeljiti ekonomska politika nove Vlade:

1. Provođenje cjelovite poslovne reforme i olakšavanje uvjeta poslovanja poduzetnicima i ulagačima. Smanjenje neporeznih davanja kojima će se dodatno rasteretiti građani i poduzetnici. Stavljanje neaktivne državne imovine u funkciju gospodarstva.

‘Javna poduzeća proći će temeljito poslovno i financijsko restrukturiranje uz stručne uprave’, najavio je potencijalni mandatar.

2. Ulaganje u generatore rasta posebno poljoprivredu čije neiskorištene površine bi se stavile u funkciju.

‘Prostora za rast ima i u turizmu, inustriji koja je godinama zanemarivana, a osobito ćemo poticati izvoznike koji imaju značajan doprinost gospodarskom razvoju zemlje. Poticat ćemo domaću proizvodnju, prometnu povezanost, obrazovanu radnu snagu. Ključno je dizanje konkurentnosti svih sektora,’ kazao je Plenković.

3. Povećanje učinkovitosti institucija

‘Ubrzat ćemo rad adminsitracije i sudova, cilj nam je uspostaviti jedinstven način komunikacije s tijelima državne uprave, da putem interneta svatko u svakom trenutku može vidjeti u kojem je statusu njegov predmet’, poručio je Plenković.

4. Osiguranje održivosti javnih financija kako bi se osigurala ekonomska stabilnost.

‘Smanjivat ćemo proračunski deficit i udio javnog duga u deficitu. Nastavit ćemo dijalog s EK i nastaviti izradu nacionalnog programa reformi. Proračun vidimo kao točku preokreta gdje hrvatske javne financije trebaju nastaviti smjerom kojim su krenule u ovoj godini. U 2017. će naš fokus biti na kontroli rashodne strane proračuna. Proračunski manjak opće države u 2017. želimo svesti na dva posto. Do 2020. planiramo imati uravnotežen proračun opće države i javni dug smanjen za 10 posto’, najavio je Plenković.

5. Reforma obrazovnog sustava kako bi bio prilagođen potrebama tržišta rada i gospodarstva.

‘Vodit ćemo politiku otvorenih vrata i želimo tijesnu suradnju s poduzetnicima i sindikatima. Vlada koja sluša, vlada koja zna prepoznati potrebe poduzetnika i građana je ujedno vlada koja zna provesti promjene’, rekao je Plenković.

Tehnički ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da je “Dan velikih planova” startao u trenutku najveće recesije kada smo imali dojam da su sve lađe potonule, a danas je situacija drukčija.

“Današnje brojke, od kojih gotovo nijedna nije u crvenom, nude optimizam. Na početku mandata ove Vlade konstruiran je proračun koji je nudio gospodarski rast baziran na revitalizaciji poduzeća. Naučili smo povlačiti novac iz fondova EU i 2016. bit će prva godina u kojoj će Hrvatska donijeti zdravog kapitala više nego su bila sredstva koja smo u europsku blagajnu uplatili. S druge strane, financijske institucije uspjeli smo pretvoriti u financijske instrumente od kojih danas poduzetnici vide i osjećaju korist”, kazao je Horvat.

Share This Article