Najnovije informacije: evo kojih bi pet ministarstava moglo pripasti Mostu

HDZ i Most u samom su finišu pregovora. Oko sedam uvjeta Mosta postignuto je suglasje radnih skupina i sada se finaliziraju pregovori oko sastavljanja Vlade.

Prema informacijama s kojima raspolaže PolitikaPlus, Mostu bi prema prvim nacrtima sastava nove Vlade pripalo pet ministarstava. MUP koji bi i dalje vodio Vlaho Orepić, pravosuđe na čelu s dosadašnjim ministrom Antom Šprljom. Ministarstvo uprave za Most važno za zbog provođenja reforme lokalne uprave i samouprave također bi pripalo njima.

Zanimljiva je budućnost ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU koje bi se trebalo razdvojiti pa bi tako novo ministarstvo Regionalnog razvoja trebalo pripasti Mostu, dok bi EU fondovi prešli u ministarstvo finacija pod kontrolom HDZ-a.

Za Božu Petrova i njegov tim od posebnog je interesa budućnost INA-e i spor s MOL-om, zbog toga su od početka insistirali na ministarstvu gospodarstva. Kako je i HDZ-u to ministarstvo važno naša se kompromis da se energetika izdvoji iz ministarstva gospodarstva i pridoda petom Mostovom ministarstvu Zaštite okoliša koje bi treba nastaviti voditi i dalje Slaven Dobrović.

Kako stvari sada stoje, MOST je odustao od ministarstva poljoprivede koje bi prepustio HDZ-u. Osim poljoprivede, HDZ bi vodio obranu, gospodarstvo, poduzetništvo, financije, zdravstvo, rad i mirovinski sustav, kulturu, vanjske poslove, turizam, promet, znanost, obrazovanje, branitelje i graditeljstvo. Što se tiče potpredsjedničkih mjesta, HDZ-u bi pripala tri, dok bi jedno preuzeo MOST. Kao što smo već pisali, MOST i dalje želi mjesto predsjednika Sabora kao protutežu premijerskoj poziciji koja pripada HDZ-u.

 

Facebook Komentari