4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Necjepiša se predomislila: Kada sam prepoznala strah u njihovim licima i čula...

Necjepiša se predomislila: Kada sam prepoznala strah u njihovim licima i čula kako vrište od bolova

Akademija američkih pedijatara ističe da broj roditelja koji ne žele cijepiti djecu i dalje raste.

Kristen O’Meara, profesorica koja živi nadomak Chicaga i radi s djecom s posebnim potrebama, priznala je novinarki New York Posta da je ugrozila živote troje svojih malodobnih kćeri i pozvala roditelje koji se silno protive cijepljenju da prikupe još informacija i preispitaju stajališta.

Ukratko prepričano, u ožujku 2015. godine sve su njezine djevojčice zarazile rotavirusom te su čak tri tjedna provele u golemoj patnji, uz neprestane stravične bolove u želucima i proljeve.

“Jednom kada sam prepoznala strah u njihovim licima i čula kako vrište od bolova, shvatila sam koliko sam bila sebična te sam ozbiljno počela sumnjati u istinitost onog u što sam vjerovala”, ispričala je O’ Meara, čiji je suprug Frank također do tada bio stajališta da je cijepljenje djece izuzetno opasno.

Naime, baš poput njihovih istomišljenika, Kristen i Frank su prihvatili zdravo za gotovo članke i knjige iz kojih su dobili informacije da cijepljenje uzrokuje alergije, astme, poremećaje u ponašanju, pa čak i autizam.

“U vrijeme dok sam bila zaluđena tom cijelom idejom, potajice sam se čak smatrala superiornom osobom u odnosu na ljude koji su djecu cijepili. Gledala sam na njih kao na osobe koji ne razmišljaju svojim glavama, kao na ovce koje slijepo slijede stado”, kazala je O’Meara, koja je danas silno zahvalna što su joj djevojčice bile dovoljno snažne da prežive infekciju.

Ipak, potpuni zaokret imao je i svoju cijenu, pa je O’Meara otkrila i to da je ostala bez najbolje prijateljice koja ju je odbacila jednom nakon što je djevojčice poslala pedijatru koji u njih po ubrzanom postupku ubrizgao sva potrebna protutijela.

“Svejedno, ponosna sam što sam donijela takvu odluku, što sam se prestala bojati i što sam smogla snage priznati da sam ugrozila živote Áine, Natashu i Lena, svojih curica redom mlađih od sedam godina”, dodala je na kraju O’Meara.
Zanimljivo, unatoč sličnim ispovijestima, odbijanje cijepljenja djece je sve raširenija pojava, pa su i članovi Akademije američkih pedijatara naveli da postotak roditelja takvih stavova i dalje raste, prenosi dnevnik.hr.

Najnovije

Još iz rubrike