Glavni tužitelj BiH Goran Salihović suspendiran

Prvostupanjska disciplinska komisija VSTV-a BiH donijela je odluku o privremenoj suspenziji Gorana Salihovića, glavnog tužitelja BiH.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) ranije je informiralo javnost da je Ured disciplinskog tužiitelja VSTV-a BiH podnio disciplinsku tužbu protiv glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gorana Salihovića.

Pritužba o povredi dužnosti glavnog tužitelja je registrirana po službenoj dužnosti, na osnovu medijskih navoda, od strane UDT 8. 8. 2016. godine, a nakon provedene istrage UDT je utvrdio da postoji dovoljno dokaza da je tuženi izvršio disciplinske prekršaje iz člana 57. tačke 7., 10., 11., 12., 19. i 23. Zakona o VSTV-u BiH, i to:

* Propuštanje da traži svoje izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa;
* Upuštanje u neprimjerene kontakte sa sucem m ili strankama u postupku;
* Omogućavanje vršenja dužnosti tužitelja osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene;
* Miješanje u postupanje suca ili tužitelja s namjerom opstruiranja ili podcjenjivanja njihovih aktivnosti;
* Namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unaprijeđenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a BiH;
* Bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužiteljstva.“

UDT je u navedenoj tužbi zatražio izricanje disciplinske mjere razrješenje od dužnosti tuženog. Također je uputio zahtjev Prvostupanjskoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH da donese odluku kojom će glavni tužitelj biti udaljen od obavljanja dužnosti do okončanja disciplinskog postupka, prenosi N1.

Facebook Komentari