Aleksić: Arbitraža je bila lobistička stvar, pokazat će se da banke ne posluju zakonito u RH

Gost Dnevnika na N1 u 18 bio je Goran Aleksić iz udruge Franak, ujedno i izabrani saborski zastupnik.

Sudeći prema Marićevim riječima, Vlada je u odgovoru Europskoj komisiji zauzela stav da nacionalna zakonodavstva čak i prema europskim zakonima imaju pravo donositi i ovakve odluke —ako su ugroženi nacionalni interesi. Mislite li da bi takav stav mogao biti prihvaćen, te da bi EK mogla odustati od postupka protiv Hrvatske?

Bivši ministar financija Boris Lalovac vjeruje da bi Hrvatska dobila spor bilo gdje, pa i pred arbitražom u Washingtonu, vi pak tvrdite da bismo sigurno izgubili. Zašto?

Arbitraža po mom mišljenju je jedna lobistička stvar, taj arbitražni centar konstituiran je od strane Svjetske banke i ja mu ne vjerujem. Tu bi arbitražu trebalo izbjeći.

Može li ovaj pritisak Europske komisije zapravo na neki način pomoći Hrvatskoj da lakše odbaci arbitražu u Washingtonu, jer i Komisija je protiv toga da se sporovi u zemljama članicama rješavaju na drugoj strani Atlantika?

Upravo je Europska komisija zahtijevala od članica Europske unije da izađu iz bilateralnih ugovora, jer su oni u suprotnosti s pravom Europske unije. Italija i Irska su izašle, Austrija nije, a Komisija je pokrenula prekršajni postupak protiv tih zemalja. Mene zanima što Hrvatska čeka.

A tko nam garantira da bismo dobili spor na europskom sudu?

Nema jamčevina, ali pokazat će se da banke ne posluju zakonito u Republici Hrvatskoj.

Bankari šalju signale da su oni za nagodbu, no nagodba znači kompromis – koliko bi Hrvatsku stajao takav kompromis?

Ja ne znam koliko bi koštao, ali normalno je da bankari na takav način funkcioniraju, to je njihov blef, a jedine povlastice koje su dobili su one iz zakona od konverziji.

Ostajete li u klubu Živog zida, hoćete li se pridružiti klubu Ivana Lovrinovića ili nekom trećem?

Najvjerojatnije hoću, ali rekao sam na sastanku kod predsjednice koji su uvjeti da bih podigao ruku za vladu ukoliko bi oni dali garanciju za metodologiju za početne parametre u kamatnim stopama, ukoliko bi rekli da neće ovršavati ljude koji nisu mogli plaćati kredit zbog nezakonski određene kamatne stope i ako bi odustali od arbitraže u Washingtonu.

Facebook Komentari