Održan sastanak Strukovne grupacije svinjogojske proizvodnje, poručili da im je dosta

AUTOR: Dražen Prša

U HGK Županijskoj komori Osijek održan je sastanak Strukovne grupacije svinjogojske proizvodnje. Tema sastanka je bila udruživanje proizvođača svinja slavonskih županija u prvu proizvođačku organizaciju u ovom sektoru u Republici Hrvatskoj te kvalitetno korištenje dostupnih EU fondova i mjera u budućem radu.

Sve jeftiniji uvoza, neisplate poticaja i niske otkupne cijene u Hrvatskoj zadnjih desetak godina sve je očitiji gubitak, moglo bi se reći više od 100.000 isporučitelja svježeg svinjskog mesa. Malo je onih koji su opstali i upravo su oni odlučili pokrenuti aktivnosti u svojevrsnoj poljoprivrednoj  politici.

Prvo što će učiniti je osnivanje linijske proizvođačke organizacije koja bi trebala okupiti svinjogojce tri slavonske županije, a sve je to pokrenuto od strane svinjogojaca Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske, a pozivu bi se trebali odazvati i svinjogojci Osječko-baranjske županije. Proizvođačka organizacija, službeno bi trebala započeti sa radom za oko dva mjeseca, a procjene su, kako bi gotovo tisuću udruženih OPG-a predstavljalo važan faktor na tržištu i time pridonijeli spasu hrvatskog svinjogojstva.

Predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja (SUS) Stjepan Kušec i ispred Ministarstva poljoprivrede voditelj Službe za stočarstvo Dalibor Janda, kazali su da samo prodaja pršuta ne može podići svinjogojstvo u Republici Hrvatskoj koje je desetkovano, odnosno proizvodi se samo 30 posto, rekao je Stjepan Kušec. Dodao je kako će bez pomoći Ministarstva poljoprivrede i svih drugih institucija teško zaživjeti proizvođačka organizacija. Niti jedna prerađivačka industrija ne želi sklopiti ugovor s proizvođačem svinja o određenoj količini i na određeno vrijeme.

Sve je očitiji razvoj svinjogojstva koje je u kooperacijskim odnosima s velikim tvrtkama ili je samostalno na tržištu. Svinjogojskom sektoru se može pomoći u okviru proračuna, ali postoje i  potpore u svinjogojstvu, pri čemu Hrvatska banka za obnovu i razvoj nudi povoljnije kamate na kredite proizvođačima, ali treba naći model kako da ti krediti postanu dostupniji. Ministarstvo razmatra mogućnost da postroži mjere, jer datumi smrzavanja mesa moraju biti poznati, rekao je Dalibor Janda.

Facebook Komentari