Milanka Opačić: Narodna koalicija više ne postoji zbog Beljaka

“Narodna koalicija više ne postoji. Nema je otkad je predsjednik HSS-a Krešo Beljak kazao da će HSS podržati Andreja Plenkovića za mandatara”, kazala je potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić na koju je Zoran Milanović prenio ovlasti vođenja stranke dok se na unutarstranačkim izborima ne izabere novi predsjednik i cjelokupno novo vodstvo.

Predsjednici stranaka koje su činile Narodnu koaliciju zatražili su da ih predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović sutra primi pojedinačno na konzultacije.

“Ne znam hoće li predsjednica udovoljiti zahtjevu koji smo joj u dopisu uputili mi iz SDP-a, Ivan Vrdoljak u ime HNS-a i Silvano Hrelja iz HSU-a, no naš je stav da se zbog raspada koalicije koja je zajednički izašla na izbore trebamo pojaviti pojedinačno”, kaže Opačić koja će sutra u Ured predsjednice doći sa kolegom iz Predsjedništva Sinišom Hajdašem Dončićem. Premda je još predsjednik SDP-a, Zoran MIlanović neće se pojaviti na Pantovčaku, što je u skladu s njegovom najavom o povlačenju koje podrazumijeva da više neće nastupati u ime stranke.

Na primjedbu kako je Beljak kazao da pet HSS-ovih zastupnika ipak neće predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću dati potpise za mandatara, Opačić odgovara da je Beljak u svome istupu bio jasan, te poručila kako se ne može istovremeno biti u oporbi i podržavati vlast.

“SDP je oporba, a u oporbi ostaju i HNS, te HSU. Što se SDP-a tiče, konzultacije će kratko trajati jer kao oporbena stranka nemamo što puno reći. Stvar je političke kulture odazvati se na predsjedničin poziv za konzultacije”, kazala je Opačić.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak također kaže kako Narodna koalicija ne postoji.

“Postojala bi da smo osvojili vlast, ali koalicije u oporbi nema. HNS je još u ponedjeljak najavio da će u Saboru formirati svoj klub zastupnika i samostalno djelovati kao oporbena stranka”, kazao je Vrdoljak potvrdivši kako očekuje samostalan prijem kod predsjednice Grabar Kiatarović.

Proglašeni krivac za raspad Narodne koalicije, Krešo Beljak je izjavio da HSS-ovi zastupnici neće dati potpise Plenkoviću za mandatara.

“Idem sutra na Pantovčak, ali bez potpisa. Žao mi je što sam pogriješio s izjavom o podržavanju nove Vlade. Ta je podrška načelna i za nas ona znači samo davanje kredibiliteta većini, de facto potvrdu postojećeg stanja. HSS je u opoziciji”, objašnjava Beljak napominjući kako Plenković nije od njega tražio potporu, da o tome nije bilo nikakvog razgovora, niti je on podršku o kojoj je govorio ičim uvjetovao. – Stvar je samo u tome da HSS neće biti faktor nestabilnosti”, zaključio je Beljak, prenosi Jutarnji.

Facebook Komentari