HND se obrušio na HRT zbog navodnih prijetnji o otkazu novinarkama, s HRT-a odbacuju optužbe

Hrvatsko novinarsko društvo obrušilo se na HRT zbog, kako tvrde, upozorenja pred otkaz dvjema novinarkama. HRT je navode odbacio. Prenosimo priopćenje predsjednika HND-a Saše Lekovića.

“HND najoštrije osuđuje odluku v.d. Glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića da upozorenjem pred otkaz kazni Sanju Mikleušević Pavić, predsjednicu Ogranka HND-a na HTV-u, zbog „verbalnog delikta“, te pokrene postupak za izvanredni otkaz Mirni Zidarić, predsjednici Etičkog povjerenstva na HRT-u kao i odluku da do kraja rujna provede izmjene Etičkog kodeksa HRT-a kako bi mogao smijeniti sadašnji sastav Etičkog povjerenstva.

Etičko je povjerenstvo na sjednici 23. 8. 2016. donijelo mišljenje kako kolegica Mikleušević Pavić nije kriva za „verbalni delikt“, supotpisivanje HND-ovog priopćenja od 21.7.2016. u kojem su iznesene dokumentirane kritike na neprofesionalno ponašanje v.d. vodstva HRT-a što ih je potvrdila i međunarodna misija u kojoj su, među ostalima, bili predstavnici Europske federacije novinara (EFJ) te Europske radiodifuzijske unije (EBU) unije čija je članica i Hrvatska radiotelevizija.

No, unatoč takvom mišljenju Etičkog povjerenstva v.d. Glavnog ravnatelja HRT-a kaznio je Sanju Mikleušević Pavić zbog „niza neistinitih, netočnih, i neprovjerenih informacija “ koje je navodno iznijela supotpisavši, kao predsjednica Ogranka HND-a, priopćenje kojim se HND usprotivio produljenju v.d. mandata Siniši Kovačiću na mjestu Glavnog ravnatelja HRT-a.

Tim je potezom Kovačić u potpunosti prihvatio prijavu protiv kolegice Mikleušević Pavić da je supotpisivanjem HND-ovog priopćenja prekršila četiri članka Etičkog kodeksa za novinare i kreativno osoblje HTV-a. Iako je Etičko povjerenstvo donijelo mišljenje po kojem Sanja Mikleušević Pavić nije počinila niti jedan od prekršaja za koji je prijavljena, v.d. Glavnog ravnatelja HRT-a takvu je odluku ignorirao te kolegicu kaznio upozorenjem pred otkaz.

HND smatra da je na taj način v.d. Glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić zloupotrijebio službeni položaj za odmazdu prema kolegici koja odgovorno vodi ogranak HND-a na HTV-u. Također, HND ocjenjuje da je ovim neutemeljenim kažnjavanjem kolegice Mikleušević Pavić v.d. Glavnog ravnatelja HRT-a pokušao napraviti pritisak na HND kao neovisnu strukovnu udrugu i zastrašiti sve novinare na HRT-u koji se usude kritizirati očito neprofesionalne poteze v.d. vodstva.

Da su naše sumnje opravdane potvrđuje i činjenica kako je Kovačić pokrenuo pravno neutemeljen postupak za izvanredni otkaz Mirni Zidarić, predsjednici Etičkog povjerenstva. HND i ovaj potez ocjenjuje nastavkom pritisaka na Etičko povjerenstvo.

Kulminacija je hitno raspisivanje javne rasprave o izmjenama Etičkog kodeksa o čemu nije informirana većina novinara i ostalih zaposlenika koji kreativno sudjeluju u stvaranju programa  HRT-a, a kojih se te nagle izmjene izravno tiču. Rasprava će trajati do 29. rujna 2016. kako bi doslovno posljednjeg dana produljenog mandata aktualnog v.d. Ravnatelja HRT-a izmjene Etičkog kodeksa mogle biti usvojene, što znači i promjenu članova Etičkog povjerenstva (iako im redovan mandat traje još godinu dana).

Pozivamo sve članove HND-a na HRT-u kao i ostale zaposlenike na HRT-u da ne dozvole ovu opasnu manipulaciju i ponavljamo najoštrije protivljenje mogućem novom mandatu Siniše Kovačića na čelu HRT-a. O posljednjim događajima na HRT-u, kao i dugoročnoj ogromnoj šteti kojima bi oni mogli rezultirati, obavijestit ćemo i sve zainteresirane međunarodne organizacije te institucije Europske unije”, stoji u priopćenju.

Odgovor HRT-a

S druge strane, vodstvo HRT u odgovoru Hini je odbacilo “neutemeljene i netočne tvrdnje o tome da bilo kojoj od kolegica prijeti izvanredni otkaz, odnosno gubitak radnoga mjesta”, te poručilo da radnopravne odnose ne mogu komentirati jer se radi o obvezama koje proizlaze iz ugovora o radu između radnica i poslodavca. U odgovoru HRT-a se tvrdnje o izvanrednom otkazu novinarkima odbacuju kao “neutemeljene i netočne”, uz poruku kako im ne prijeti gubitak radnog mjesta i dodatak kako se “radi o obvezama koje proizlaze iz dvostranoga, odnosno za obje strane obveznoga ugovora o radu između radnica i poslodavca”.

 

Share This Article