Maras: HDZ-u, Plekoviću i Hasanbegoviću nećemo dati ni 100 minuta, znojit će se oni u Saboru

U specijalnoj emisiji na N1 gostovao je bivši SDP-ov ministar Gordan Maras.

Gordan Maras nije želio komentirati je li podrška šefa HSS-a Kreše Beljaka desnoj koaliciji zapravo njegov pokušaj političkog preživljavanja u stranci.

“Ne znam je li on napravio manevar, ali očekujem od njega, kao koalicijskog partnera da ne podrži vlast”, jasan je Maras.

Najavio je da će SDP biti žestoka oporba.

“Bez obzira što smo izgubili izbore, nas obavezuje 34 posto glasova birača i, ne da novoj Vladi nećemo dati 100 dana, nećemo HDZ-u, Plenkoviću i Hasanbegoviću dati ni 100 minuta. Naši birači se ne moraju bojati da ćemo biti salonska oporba. Bit ćemo jaka oporba, znojit će HDZ-ovci kada dođu u Sabor, ali bit ćemo konstruktivni kada su u pitanju zakonski prijedlozi”, poručio je Maras.

Potvrdio je da neće u utrku za predsjednika SDP-a: “Moja ambicija je izražena da i dalje, kao i prethodnih 19 godina, vodim stranku, ali ne kao predsjednik stranke. Pomoć ću da SDP- bude bolji.”

Tko će pobijediti u utkamici u SDP-u, Maras nije želio nagađati. Smatra da su svi kandidati kvalitetni.

“Pobijedit će SDP-ov čovjek, onaj koji SDP-u može osigurati da iz tijesnih poraza ode u tijesne ili uvjerljive pobjede”, kazao Maras.

SDP-u treba lider koji će imati osobnost, a, kaže, ne nužno osoba koja će biti suprotnost Zoranu Milanoviću.

“Meni su posebni i dragi ljudi koje majka jednom rađa. S te je strane Milanović unio puno sange u SDP, u nekim je stvarima pogriješio, ali i svi mi griješimo. SDP-u treba osoba koja ima sustav vrijednosti, karakterne osobine i koja je u stanju voditi stranku u izborne pobjede i koja je u stanju parirati HDZ-u”, komentirao je.

Što se tiče buduće suradnje s partnerima, mišljenja je da je treba bolje definirati kako se ne bi događalo da se dogodine na lokalnim izborima koalicije sklapaju samo onda kada netko u tome vidi korist.

“Ako ćemo ići u stratešku suradnju, onda će to biti i na izborima u Zagrebu. Nema bezuvjetene podrške koalicijskim partnerima”, kazao je Maras istučući da će to biti njegov stav za koji će se zauzeti u stranci.

Ocjenjuje da će HDZ i Most uspjeti formirati Vladu, ali da će sljedeće godine na lokalnim izborima u Omišu i Metkoviću “Most ići na HDZ, a HDZ na Most”.

“Očekujem da će složiti Vladu, Plenkoviću je zbog njegove karijere u interesu da složi Vladu”, kaže.

Naveo je da Plenković, za razliku od Milanovića, karijerno doživljava funkciju premijera, a da je zapravo orjentiran na političko djelovanje u Bruxellesu.

Maras je komentirao i mogućnost povratka Aleksandre Kolarić u SDP.

“Ako je netko prije pet dana pozivao da se ne ide na izbore i glasa za SDP, a sada traži da je primimo u stranku, mislim da je to potpuno ‘profulano’. Ukoliko radiš protiv SDP-a, ne možeš biti u SDP-u” , jasan je Mars.

Kaže da je možda i bila greška što je izbačena iz SDP-a, ali da bez obzira na sve, ne bi smjela djelovati destruktivno po stranku.

“Ne znam zašto je toliko energije uložila u to da SDP što lošije  prođe na ovim izborima”, zapitao se bivši ministar.

Facebook Komentari