Vučić: Davao sam glupe izjave prije 20 godina, nisam zadnjih pet

U New Yorku je održan panel “Pomirenje i podijeljena društva” o Srebrenici, na kojem su sudjelovali premijer Srbije Aleksandar Vučić i načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, a koji je moderirao Bill Clinton.

Clinton je rekao da je prije 20 godina, za vrijeme rata, kad se SAD uključio, “BiH bila siroče koje je izgubilo roditelja”, a da je sada velika sila kad je riječ o pomirenju. Prije 20 godina bili smo u poziciji da u Daytonu napravimo mir, naveo je.

Prisutnima na debati se prvo obratila Avdija Ibrahimović koja je preživjela srebrenički genocid. Ona je ispričala kako je izgubila oba roditelja u ratu, a premijer Vučić se složio da je njena priča užasna. Ibrahimović je navela da je učinjen korak, da je Vučić posjetio Srebenicu, ali da je na redu i priznanje genocida.

Clinton je, predstavljajući paneliste Vučića i Durakovića, rekao da se radi o dva hrabra čovjeka. Podsjetio je da je Vučić gađan u Srebrenici, a da je i nakon toga Duraković rekao da mu je drago što je on posjetio to mjesto.

Vučić se zahvalio Clintonu i svima koji su došli. “Ovo je jedna politička situacija u kojoj obje strane gube”, rekao je premijer Srbije.

“Ja sam ponosan Srbin i što sam premijer Srbije i išao sam u Srebrenicu da odam poštovanje žrtvama jednog ogromnog zločina koji se dogodio 1995. Želio sam reći da mi razumijemo bol bošnjačkog naroda. I učinili smo sve u Srbiji da gonimo one koji su sudjelovali u tom zločinu. I posljednjih godina uhitili smo 16 osumnjučenih za učešće u tim zločinima”, rekao je on.

Istaknuo je da ne želi raditi komparacije, ali da je sličnih priča bilo i na drugoj strani.

“Volio bih da svi koji su krivi za rat budu uhićeni“, naveo je Vučić i dodao da nema pobjednika.

Moramo zajedno raditi i živjeti, ako toga ne bude, bojim se za budućnost zapadnog Balkana, dodao je.

Ja osuđujem sve glupe izjave, ja sam ih davao prije 20 godina, ali nisam posljednjih pet, rekao je. Ja sam radio puno grešaka, i ne stidim se to reći, dodao je Vučić.

Izvor: N1

Facebook Komentari