-1.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Hasanbegović o promjenama na HRT-u, budućnosti kao ministru i krivo interpretiranom Plenkoviću

Hasanbegović o promjenama na HRT-u, budućnosti kao ministru i krivo interpretiranom Plenkoviću

Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegovi obratio se medijima, a ponajviše je komentirao HRT, za koji smatra da mu je potrebno restrukuriranje.

‘Ovakav sustav kakav smo poznavali do sada očigledno na taj način više ne može egzistirati, a u sklopu toga treba pristupiti izradi novog Zakona o HRT-u kako bi na temelju loših dosadašnjih iskustava pronašli optimalan model koji će zajamčiti, s jedne strane, neovisnost HRT-a od dnevnopolitičkih ciljeva. Drugo, što je još važnije, pronaći model koji će zajamčiti da HRT vrši svoju misiju kao javni radiotelevizijski servis, u prvom redu vezano uz znanstveni, kulturni, obrazovni program, sve ono zbog čega je uloga HRT-a neusporediva s bilo kojoj komercijalnom televizijom’, rekao je Hasanbegović.

Kako može biti neovisan?

‘Ne može se odrediti političkim dekretom, nego treba predvoditi ozbiljna stručna rasprava u kojoj će sudjelovati svi zainteresirani i to pitanje treba lišiti dnevnopolitičkih i stranačkih interesa. Imali smo nekoliko modela, posljednji je nastao jednom vrstom dekreta Milanovićeve Vlade s ciljem da se postavi podobna osoba na čelo HRT-a, mislim na g. Radmana, taj je pokušaj Vlade naišao na kritike iz EU, u domaćoj javnosti nažalost nije imalo nikakvog odjeka. On nije nikada bio model medijski koji je kao ideal zagovarala ova Vlada, već nešto što je bilo naslijeđeno. Sada je prava prigoda da jedna stabilna Vlada u potpuno drugom ozračju pristupi rješavanju tog problema’, dodao je ministar.

Objasnio je zašto tom problemu nije pristupio na početku mandata.

‘Ne može se jednostrano u roku od dva mjeseca iz šešira izvući novi Zakon o HRT-u, tome je trebala prethoditi ozbiljna stručna rasprava, a ozračje koje je pratilo moj rad jednostavno to nije omogućavalo. Siguran sam da sada imamo prigodu i na temelju dosadašnjih iskustava neposrednog politiziranja i raznoraznih klevetničkih kampanja u jednom miru pristupiti tom problemu’.

Očekuje li nastavak mandata kao ministar kulture?

‘Vrlo sam jasno rekao da se u ovom trenutku o tome uopće ne raspravlja, predmet ozbiljnih razgovora je postizanje saborske većine, jedne vrste programa nove hrvatske Vlade iza koje će stajati političko partnerstvo HDZ-a i Mosta, jedino što sam u tom kontekstu rekao ponukan izjavom g. Pupovca je bilo da ne može on osobno već isključivo mandatar kadrovirati novu Vladu, to je potpuno jasno’, rekao je Hasanbegović.

Dodao je da se o tome nije razgovaralo.

‘Sve što možemo čitati u medijima je najobičniji plod novinske mašte. Kada to pitanje dođe na dnevni red, o tome će se ozbiljno razgovarati, a ne preko tzv. neimenovanih izvora. S g. Plenkovićem se u različitim prigodama vidim gotovo svaki dan i tko god prati javni život i kulturna događanja zna da sam se u proteklih pet dana barem četiri puta s njim vidio’.

Komentirao je izjavu Andreja Plenkovića za ARD u kojem je, kako su mediji netočno prenijeli, spomenuo ekstremizam.

‘On to nije rekao u intervjuu za ARD, to je bio plod manipulacije i interpetacije jednog portala. On je jasno mislio, jer eksktremizam nikada od 1990′. do danas nije postojao, držim da općenito u Hrvatskoj politici nije bilo ekstremizma, različite društvene devijacije i patološke pojave kakve u Hrvatskoj ima znatno manje nego u državama EU ne može se nazvati ekstremizmom. Vrlo jasno treba reći hrvatskoj politici, nitko ne može nametati hipoteke ekstremizma jer u hrvatskom društvu ozbiljnog ekstremizma nema’, zaključio je Hasanbegović.

Najnovije

Još iz rubrike