-1.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Završen drugi krug pregovora HDZ-a i Mosta, evo što su poručili Plenković...

Završen drugi krug pregovora HDZ-a i Mosta, evo što su poručili Plenković i Petrov

Završen je i drugi krug pregovora Mosta i HDZ-a o postizbornoj suradnji i sastavljanju Vlade.

Prvi se novinarima po izlasku sa sastanka obratio Plenković koji je izrazio zadovoljstvo održanim razgovorom.

Božo Petrov također je zadovoljan ozračjem na sastanku te je kazao kako je u pregovorima moguće donijeti i kompromisna rješenja ako će ona biti sveobuhvatnija.

”Drago mi je za način na koji su protekla oba razgovara – da se razgovara argumentima. Kao što je Plenković izdvojio, neke stvari su provedive odmah, a neke ne. Možemo napraviti kompromis ako ima boljih prijedloga. Očekujemo da će i stručne skupine koje smo zadužili obaviti svoj posao. U ponedjeljak ćemo biti službeno gotovi oko 7 jamstava. Radne skupine će obaviti ostali posao”, kazao je Petrov, prenosi N1.

”Za neke aktivnosti treba više vremena i može se napraviti na bolji način i sistematičnije. Ono što su svi novinari izdvajali kao potencijalni problem je ZERP… Napravit će se niz aktivnosti koje se trebaju napraviti da bi se na kraju uopće dogodio gospodarski pojas. To su stvari za koje smo uvažili argumente druge strane. Mi možemo pokazati konstruktivni dijalog kad nam se daju argumenti. Nekim stvarima smo postigli dogovor i našli se na sredini. Za HRT pretplatu nam je u cilju da će se ići u tom smjeru, previše bi bilo da se to napravi u prvih mjesec dana i nadam se da ćemo doći na željenu granicu unutar 6 mjeseci”, kazao je Petrov.

Iznio je i neke konkretne rokove.

”U 30 dana će se konstituirati Sabor i izglasati zakoni, a za ono što treba više vremena će se postići sporazum HDZ-a i Mosta”, kazao je.

Plenković je ponovno naglasio kako se radi na uspostavljanju kompletnog paketa prije formiranja Vlade.

”Pristup HDZ-a je da zajedno sastavimo program koji će sadržavati cjelovite mjere. Precizirali smo danas izvedive pojedine točke. HDZ podržava da se koriste 3 preferencijalna glasa. Tu smo se brzo dogovorili. Glede prava zastupnika mislim da ćemo naći dobra rješenja. HRT-u pristupamo sustavno. To nisu stvari koje se mogu donositi na temelju dogovora dviju stranaka”, naglasio je Plenković.

”Još nema ni službenih rezultata izbora. Naš je cilj paketni dogovor kako bismo, kad rokovi dođu, na kraju imali sve spremno za vladu i Sabor”, rekao je.

”Mi nismo razgovarali na temu broja ministarstvara – to će biti jedna od zadaća radnih skupina. Nadam se da će to biti riješeno kroz dva tjedna. Sve su to bile insinuacije od kojih je netko mislio imati koristi. Na takav se način na nas ne može djelovati”, rekao je Petrov.

”I jedna i druga skupina će pripremati prijedlog Ovršnog zakona koji će ići odmah prije formiranja vlade. Ali to ne znači da se kompletnoj izmjeni zakona ne pristupi opet”, rekao je Petrov.

Čelnik Mosta je naglasio kako ni s kim ne pregovaraju.

”Ne pregovramo ni s kim. Mi želimo uspostaviti kvalitetan odnos. Dosad nismo imali razloga sumnjati u ova dva sastanka. Razgovaralo se argumentima i nisu samo obećavane stvari bile. Plenkovića moram preporučiti za razgovore sa sindikatima jer je stvarno dobar. To govori da se ne razbacuje obećanjima”, kazao je.

Objasnio je i sastanak Nikole Grmoje i Hrvoja Runtića.

”Kava s Runtićem je bio razgovor oko naših prijedloga za izmjenu Ovršnog zakona. Mi smo s druge strane razgovarali s Runtićem. Gospodin Runtić je neovisan kandidat i tu nismo ništa loše napravili. Nikad nismo tijekom kampanje u usta uzeo Živi zid iako su se oni nama bavili. Nije mi drago da se to događa u Jedinoj opciji”, zaključio je.

Najnovije

Još iz rubrike