-1.5 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Hrvatski proizvod: ovaj 'pametni' kišobran nećete moći izgubiti

Hrvatski proizvod: ovaj ‘pametni’ kišobran nećete moći izgubiti

Tvornica tvrtke Tabacco d.o.o. iz Zaprešića jedina je tvornica kišobrana u Hrvatskoj, a dnevno proizvede oko tisuću kišobrana koji se izvoze na čak 15 stranih tržišta.

„Priča o proizvodnji kišobrana kod nas je počela u najgore moguće vrijeme, upravo kada je recesija zakucala na vrata. Nismo se dali obeshrabriti i s puno smo entuzijazma i ideja krenuli u projekt koji smo interno nazvali – antirecesijski kišobran“, rekao je predsjednik Uprave tvrtke Tabacco d.o.o. Marin Rogić te dodao kako se Hrvatski kišobran pokazao dobrom zaštitom od recesije, i to ne samo za tvrtku, nego i za njenih 35 zaposlenika.

Hrvatski kišobran tvrtka je počela proizvoditi 2010. godine, a s kaznionicom u Lipovici dogovoreno je da krojenje i šivanje budu dio rehabilitacijske terapije.

„Iako je u startu bilo otpora, odnosno nismo imali krojače ni razvijenu tehniku, ubrzo se razvila lijepa suradnja“, rekao je Rogić te dodao kako su potaknuti pozitivnim iskustvom suradnje s kaznionicom odlučili pozvati hrvatske dizajnere, slikare i razne majstore da sudjeluju u projektu. Ivana Popović, Juraj Zigman i Ana Krolo samo su neki od poznatih hrvatskih dizajnera i kreativaca koji stoje iza ovog uspješnog projekta.

Osim Hrvatskog kišobrana, tvrtka Tabacco ekskluzivni je zastupnik brenda Kisha za Hrvatsku, a riječ je o „pametnom kišobranu“ koji je osmislio hrvatski inovator Andrija Čolak.

„Naravno, opet smo se oslonili na inovaciju gdje smo integrirali bluetooth odašiljač u kišobran te ga povezali s pametnim telefonom. Tako smo dobili kišobran koji nije moguće izgubiti, jer kad se udaljite više od 30 m od kišobrana, vaš vas telefon upozorava da ste ostavili kišobran.“, objasnio je Čolak te istaknuo kako je prodaja krenula neočekivano dobro te kako za sada imaju narudžbe iz više od 105 gradova.

Tvrtka sudjeluje na brojnim inozemnim, ali i domaćim sajmovima, pa je tako svojim nastupom na ovogodišnjoj akciji „Kupujmo Hrvatsko“ u Poreču podržala najveću nacionalnu promociju hrvatskih proizvoda u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, a od brojnih dogovorenih poslova valja istaknuti suradnju s ovogodišnjim teniskim turnirom ATP Umag.

Da ideja uvijek ima dovoljno, svjedoče i novi poslovni pothvati.

„Planiramo početi proizvodnju velikih suncobrana za koje su mnogi hotelski lanci već na akciji ‘Kupujmo hrvatsko’ u Poreču iskazali velik interes. Stoga je u širenju poslovanja od velike pomoći bila i potpora Hrvatske gospodarske komore“, rekao je Rogić te dodao kako su nekoliko uzoraka suncobrana već izradili.

Najnovije

Još iz rubrike