Juhas optužuje Jankovicsa da je nudio novac biračima u zamjenu da se izjasne kao Mađari

Zastupnika mađarske manjine Roberta Jankovicsa njegov protukandidat na nedavnim izborima Šandor Juhas optužuje da je nudio novac biračima u zamjenu da se izjasne kao Mađari i daju mu glas te je protiv njega podnio kaznenu prijavu. On tvrdi da je to laž i da je njegova pobjeda čista, objavio je HRT.

Suze i strah na licu Zorice Balažev. Boji se jer je, kaže, pristala prije izbora lažno se prijaviti kao Mađarica. Na to su je, tvrdi, nagovorili novoizabrani zastupnik Mađara u Saboru Robert Jankovics i službenica belomanastirskog Centra za socijalnu skrb. Ponudili su joj, kaže, 200 kuna.

Zorica Balažev kao dijete pohađala je specijanu školu. Bez pomoći Centra za socijalnu skrb teško živi pa je pristala da je odvezu u Beli Manastir gdje je, kaže, potpisala dokumente o promjeni nacionalnosti. Zatim je stigla i nagrada – paket s brašnom i šećerom.

Gospodin Janković mi je posalo taj paket, ja sam prihvatila paket radi djeteta, ali novce nisam i u subotu me nazvala i pitala da li pristajem i jesmo li u dogovoru. Ja sam rekla: Gospođo Gordana, ja sam odustala, ona je rekla – ja sam od tebe odustala, ispričala je Zorica.

Ona, čini se, nije jedina kojoj je za promjenu nacionalnosti prije izbora ponuđen novac. No u Kamencu sada vlada zavjet šutnje.

A da priča možda nije bez pokrića – pokazuju statistike. 2015. godine pravo glasa imala su 9.124 birača mađarske nacionalne manjine, a samo godinu dana poslije bilo ih je 9.981, dakle 857 osoba više, kaže HRT.

Desila se kupovina glasova i dogodilo se organizirano popisivanje birača mađarske nacionalne manjine, kaže Šandor Juhas, bivši zastupnik mađarske nacionalne manjine.

Juhas, koji je ovaj put izgubio od Roberta Jankovicsa, ističe da je podnio kaznenu prijavu. No ne vjeruje da će izbori biti poništeni, pa je praznik demokracije, kaže, postao praznik sramote.

Izborni pobjednik Robert Jankovics odmahuje rukom. Poručuje da mu sve podmeće Šandor Juhas, član poraženog SDP-a. Ti napadi su u cijelosti neutemeljeni i lažni. To su napadi izbornih gubitnika. Istina je upravo suprotna. A to je da su određene politčke stranke sklone mom protivniku gospodinu Juhasu vršile prijepis nekih nacionalnosti u Mađare.
jankovics

U belomanastirskom Centru za socijalnu skrb ne žele pred kamere, a, kažu, neće ništa poduzeti dok ih policija ne obavijesti. Policija pak tvrdi da službene prijave oštećenih još nema.

Share This Article