Tajne pregovora MOST-a i HDZ-a: tko će ostati ministar, koja ministarstva ostaju MOST-u…

Jutarnji list je objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, detalje pregovora HDZ-A I MOSTA. Izvori Jutarnjeg iz HDZ-a navode da će Most, dogovori li se savez s njima, ovaj put imati četiri ministarstva. Jedno vrlo bitno ministarstvo im više ne daju…

Šef HDZ-a Andrej Plenković, nakon prve runde pregovora s Mostom o njihovih sedam uvjeta, najavio je da će na sljedećim sastancima uslijediti rasprava o programu, a u trećoj fazi pregovora žele postići dogovor o ustroju buduće Vlade i sastavu.

Imena i resori do sada se, kako kažu s obje strane, službeno nisu spominjali, a u HDZ-u izbjegavaju bilo kakvu priču o mogućim kandidatima.

– Ovaj put neće biti nikakvih kombinacija 2+1 kao na zadnjim pregovorima pa da ljudi otpadaju i da se igra njihovim karijerama. Ljude se sigurno neće trošiti na takav način. Plenković je sa svojim najužim timom složio ozbiljan broj kandidata, a s imenima će se izaći kad sve bude riješeno – kazao je Jutarnjem izvor blizak vrhu stranke.

No, unatoč tomu, u stranačkim kuloarima se naveliko nagađa o sastavu buduće Vlade.

Tako izvori iz HDZ-a navode da će Most, dogovori li se savez s njima, ovaj put imati četiri ministarstva, dva manje nego što su imali dosad. Ostalo bi im Ministarstsvo unutarnjih poslova koje bi i dalje trebao voditi Vlaho Orepić, potom Ministarstvo pravosuđa na čelu s Antom Šprljom te Ministarstvo zaštite okoliša, gdje bi ostao Slaven Dobrović. HDZ-ovci, navodno, više nemaju namjeru prepustiti Mostu ministarstva gospodarstva, poljoprivrede i uprave, nego bi im u zamjenu za to mogli dati još Ministarstvo zdravlja. Bude li tako, nagađa se u kulaorima, njega bi mogla voditi Ines Strenja Linić.

Ako bi se, pak, dogovorila neka druga kombinacija, pa HDZ zadržao zdravstvo, vrlo je moguće, govore u stranci, da bi ministarsko mjesto pripalo Dragi Prgometu koji je i u kampanji predstavljao HDZ-ovu zdravstvenu politiku.

U HDZ-u kažu kako bi, s obzirom na to da Plenković planira sastaviti Vladu s Mostom i manjinama, mjesto potpredsjednika Vlade mogao dobiti Milorad Pupovac. Mjesto potpredsjednika Vlade vjerojatno će zadržati i Božo Petrov. U HDZ-u ističu kako je gotovo sigurno da će potpredsjednica Vlade za gospodarstvo biti Ivana Maletić, dok bi mjesto potpredsjednika Vlade bez portfelja moglo pripasti Plenkovićevu savjetniku Davoru Božinoviću. Iako se on spominje i kao ministar obrane, teško da će šef HDZ-a zaobići Damira Krstičevića. – Ako slučajno Krstičević to ne bi prihvatio, opcija je i Božinović – kaže sugovornik Jutarnjeg.

HDZ-ovci tvrde da će mjesto ministra vanjskih poslova i potpredsjednika u Vladi zasigurno dobiti politički tajnik Davor Stier, no ima i onih koji ističu da bi Stier još neko vrijeme mogao ostati u EP-u.

Dosadašnje ministarske pozicije, prema informacijama iz stranke, mogli bi zadržati Zdravko Marić (financije), Oleg Butković (promet), te Tomislav Tolušić (regionalni razvoj i europski fondovi). Velike šanse da zadrži mjesto ministra graditeljstva navodno ima i Lovro Kuščević, dok su mišljenja oko pozicije ministra turizma podijeljena. Naime, dio HDZ-ovaca smatra da bi na tom mjestu trebao ostati Anton Kliman, dok dio njih ističe kako mu šanse da ostane u Vladi nisu velike bez obzira na izuzetan rezultat na izborima. Mjesta u budućoj Vladi zasigurno će imati Tomislav Ćorić i Goran Marić, a njih dvojica spominju se kao kandidati za ministarstva rada i mirovinskog sustava te gospodarstva. Prema nekim informacijama, Ćoriću bi mogao pripasti resor rada, a Mariću gospodarstvo.

Ministarstvo poljoprivrede moglo bi pripasti tajniku HDZ-ova Odbora za poljoprivredu Tugomiru Majdaku, dok bi se na mjestu ministra branitelja umjesto Tome Medveda mogao naći Zvonko Milas. Naši izvori iz HDZ-a kažu da su u ovom trenutku dvije najveće nepoznanice Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo kulture. Iako neki kažu da bi resor obrazovanja mogao dobiti karlovački HDZ-ovac Damir Jelić, izvori bliski Plenkoviću kažu da je toj poziciji bliži bivši ministar obrazovanja Radovan Fuchs. Što se tiče Ministarstva kulture, HDZ-ovci tvrde kako je gotovo sigurno da ga više neće voditi Hasanbegović. A na to mjesto vjerojatno neće ni Andro Krstulović Opara jer je kandidat za gradonačelnika Splita, piše Jutarnji.

Facebook Komentari