Milanović: Neću odraditi saborski mandat do kraja, ima još planina na koje se nisam popeo

Predsjedništvo SDP-a danas se sastalo kako bi pokrenulo proceduru unutarstranačkih izbora. Očekuje se da bi stranka novoga predsjednika trebala dobiti do kraja studenoga, piše N1.

Milanović je kazao da neće moderirati sastanak Predsjedništva stranke. “Ja ne mogu ni moderirati ovaj sastanak, jer bi se svaka moja riječ i intervencija mogla protumačiti kao podrška nekome. Neću podržati nikoga, podržat ću svakoga. U stranci ima dobrih kandidata. Izbore smo izgubili za takve nijanse, ali i da smo ih dobili s malom prednošću, što bismo s tim, pregovarali s Mostom? To nema smisla”, poručio je Milanović.

Riječ za vođenje sastanka predao je Milanki Opačić, našalivši se da ona zasad nije kandidatkinja za predsjednicu stranke. “Želim im sve najbolje, stranka treba jakog lidera. Mene su prepoznali i vjerujem da će i sada biti tako. Jaki smo. Danas SDP i na lošem odazivu dobije 34-35 posto glasova. Ne može biti stalno odlikaš. Neki put moraš dobiti četvorku”, kazao je Milanović, dodavši da ne osjeća tugu zato što odlazim, jer je zadovoljan učinjenim.

“Ne želim da nas se boje, jer to nije zdrava emocija, ali kad je trebalo da pokažemo zube, pokazali smo”, poručio je Milanović i dodao da Hrvatskoj želi stabilnu vladu, koja će je voditi naprijed i ostvariti gospodarski uspjeh.

Progovorio je i o budućim planovima. “U početku ću voditi klub zastupnika u Saboru, a nakon toga ću potražiti neku drugu kreativnu zadovoljštinu u životu. Uskoro slavim pedeseti rođendan, ima još planina na koje se nisam popeo”, rekao je Milanović.

Na spomen mogućih kandidata za njegova nasljednika, rekao je da su to sve ljudi s kojima je radio, ali se i dotaknuo pozicije premijera. “Mislim da predsjednik stranke u parlamentarnoj demokraciji mora biti ta osoba koja će biti i predsjednik vlade. Sve drugo je loše rješenje i oni koji to predlažu, čine to zato što imaju neke interesne kombinacije. Govorim to potpuno rasterećen. Predsjednik stranke, kad je stranka na vlasti, treba biti premijer. Varijanta u kojoj je to objedinjeno je bolja i zdravija. Bez jake stranačke podrške u parlamentu nema stabilne vlade”, poručio je Milanović.

Neće odraditi saborski mandat do kraja. Tvrdi da ga je javnost podržala u utrci za premijera, ali da to ne znači da saborski mandat mora do kraja odraditi. “Otvorio sam debatu za premijera, javnost je na to reagirala pozitivno, dala mi značajnu prednost, ali to ne znači da trebam odraditi mandat u Saboru. Ja sam slobodan čovjek i vratit ću se kad to budem htio. Posao koji sam radio, bio je to predsjednik stranke, više je poziv nego posao. Čovjek bez ambicije u politici je ništa”, kazao je Milanović za kraj.

Do kraja tjedna očekuje se i sjednica Glavnog odbora, koji bi trebao odrediti datum izbora novog čelnika, budući da je Zoran Milanović najavio kako se više neće kandidirati za tu dužnost, nakon što je stranka na izvanrednim parlamentarnim izborima u nedjelju osvojila manji broj saborskih mandata od očekivanog.

Share This Article