Ako želite pokazati nekome da griješi, evo savjeta kako – starog 350 godina

Filozof iz 17. stoljeća Blaise Pascal poznat je po teoriji koja se naziva “Pascalova oklada”, a koja jednostavnim nizom tvrdnji dokazuje da bog postoji. Osim filozofske misli, Pascal je zapisivao i druga svoja zapažanja, pa je tako ostavio savjet star 350 godina koji sada psiholozi koriste. Kako nekome promijeniti mišljenje?

Ovo je Pascal zapisao stoljećima prije nego što je psihologija postala znanost, i mnogo prije nego što je razvijena grana koja se bavi “teorijom uvjeravanja”.

Pascal je zapisao sljedeće:

“Ako želimo pokazati nekome da griješi, najprije moramo stati na njegovu točku gledišta. Odatle možemo vidjeti što je točno u onome što tvrdi, ali i ukazati mu gdje griješi. Tako, on će biti zadovoljan zato što ne osjeća da je pogriješio, nego da samo nije sagledao sve strane problema. Nitko neće biti uvrijeđen ako ne može sagledati sve dimenzije, ali nitko ne voli ne biti u pravu”, napisao je Pascal.

Dodao je još da je ljude mnogo lakše uvjeriti s razlozima do kojih oni sami dođu, nego da im namećete vlastito mišljenje.

Da se malo pojednostavi, Pascal je htio reći da je lakše nekome promijeniti mišljenje o nekoj temi tako što ćete priznati da je on djelomično u pravu, i potom mu dopustiti da sam shvati gdje je pogriješio i to promijeni.

Arthur Marcman, profesor psihologije sa Sveučilišta Austin u Teksasu kaže da je ta 350 godina stara ideja u središtu “teorije uvjeravanja”.

“U ljudskoj prirodi je da ako nekome kažete da nije u pravu, on će se još jače držati svog stava. S druge strane, ali ga prvo pohvalite za način razmišljanja, a potom usputno spomenite par stvari koje je propustio, to će prije dovesti do smekšavanja ili promjene stava suprotne strane”, kaže Marcaman.

Facebook Komentari