Marić: Dugo nismo vidjeli ovako nizak deficit, odnosno gotovo uravnotežen proračun

„Dugo nismo vidjeli ovako nizak deficit, odnosno gotovo uravnotežen proračun“, kazao je ministar financija Zdravko Marić, ističući da će i „do kraja godine proračun držati maksimalno pod kontrolom“.

Na prvoj sjednici nakon prijevremenih parlamentarnih izbora tehnička je Vlada usvojila izvješće o izvršenju državnog proračuna u prvoj polovini ove godine, za koje je tehnički ministar financija Zdravko Marić kazao da je iznad očekivanja, a predsjednik Vlade Tihomir Orešković je istaknuo da su to najbolji rezultati od 2008. godine.

U prvoj polovini ove godine, kazao je Marić, manjak proračuna konsolidirane opće države, prema nacionalnoj metodologiji, iznosio je 518 milijuna kuna ili 0,2 posto, a deficit državnog proračuna 2,4 milijarde kuna ili 0,7 posto BDP-a, što je 5 milijardi kuna manji nego u istom razdoblju lani.

„Dugo nismo vidjeli ovako nizak deficit, odnosno gotovo uravnotežen proračun“, kazao je Marić, ističući da će i „do kraja godine proračun držati maksimalno pod kontrolom“. Dodao je da očekuje nastavak takvih kretanja pa bi Hrvatska mogla iduće godine izaći iz Procedure prekomjernog deficita, dok bi rejting agencije mogle poboljšati kreditni rejting zemlje.

Facebook Komentari