Plenković: iskoristit ćemo 20 dana za razgovore i s MOST-om, bilo je kontakata i s HNS-om

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dao je intervju za RTL u središnjici HDZ-a za vrijeme sastanka Mostovog i HDZovog pregovaračkog tima.

Ovo je stanka u razgovorima ili kraj prve runde?

“Ovo je moja gesta prema Vama i gledateljima RTL-a. Moji suradnici nakon jučerašnjeg sastanka razgovaraju s Petrovom i drugim kolegama iz Mosta o našoj budućoj suradnji, o strateškom okviru te suradnje. Moj je cilj da uspostavimo temelje kako bismo za hrvatske građane što prije mogli oformiti buduću vladu i stabilnu parlamentarnu većinu”.

Jesu li ovo razgovori o uvjetima Mosta ili o budućem izgledu vlade?

“Ovo su prije svega razgovori o tome kakav je novi HDZ. HDZ kojeg gradim, kojeg mijenjam, koji je bitan faktor na političkoj sceni. Prema Most da imamo puno respekta. I želimo, ako je to moguće, da dogovorimo suradnju. Ovo su razgovori, u biti pojašnjenja ovih sedam točaka koje je Most nazvao malim doprinosom za bolju Hrvatsku”.

Razgovarate li o onih sedam točaka ili o budućoj vladi?

“Razgovaramo o tih sedam točaka. Točnije, tražimo neka objašnjenja, budući da svaki od tih aspekata traži zakonske prijedloge. Mi smo za to da Sabor donosi prijedloge koji su kvalitetno pripremljeni, dugoročni, doprinos boljem uređenju određenih područja i stoga želimo određena pojašnjenja”.

Kako se ponaša Most? Je li i dalje tvrd pregovarač? Oni navodno traže jamstva da će te izmjene zakona biti provedene u određenom roku?

“Razgovaramo. Ja nisam doživio nikakav ultimativni ton. Shvatio sam da su svih tih sedam točaka svojevrsna politička poruka Mosta o tome na koji način vide da bi se institucije političke stranke trebale odgovorno ponašati prema ljudima”.

Traže li ikakva jamstva?

“Razgovaramo. To su razgovori koji su tek dana krenuli, oni se nastavljaju”.

Poznate njihov prijedlog da sve te izmjene zakona koje žele, žele da se naprave prije prve sjednice vlade. Smatrate li da je to moguće?

“Metodološki su različite teme. Teoretski i pravno gledajući, to je moguće. Međutim, i kao pravnik i kao zastupnik sam skloniji redovitoj proceduri. Hitna procedura koristi se u iznimnim situacijama. Mislim da je dobro da svaki zakonski akt prođe odgovarajuću proceduru, mišljenje vlade, nadležnih resora, pa između ostalog, oko nečega bismo trebali imati i stav Europske komisije”.

Pretpostavljam da govorite o ZERP-u i o izmjenama zakona o HNB-u?

“Što se tiče HNB-a, mislim da je situacija tu jasna, nemojmo je predimenzionirati. Kolege iz Mosta žele dati temelj za rad državne revizije kada je riječ o zakonitosti poslovanja, a nikako ne ulaze u ovlasti i neovisnost HNB-a kada je riječ o monetarnoj politici”.

Plenković je otkrio i da je bilo kontakata s HNS-om, ali bez razgovora o koaliciji. On je otvoren i za razgovore s manjincima, ali nije htio govoriti o tome što bi bilo kad bi netko od potencijalnih partnera tražio nešto u pregovorima.

O INI Plenković kaže da će se nastaviti arbitražni postupci, te da će se i razgovarati s partnerima, MOL-om, a cilj je očuvanje te strateške tvrtke.

Facebook Komentari