Čačić, Vrbanović i Jozak boravili u Parizu – bili su sudionici stručne analize Eura

Predstavnici 55 nacionalnih saveza okupili su se u Parizu na Uefinoj konferenciji za europske izbornike, na kojoj je detaljno analiziran stručni aspekt ovogodišnjeg Eura.

Stručna ekipa predvođena Sir Alexom Fergusonom predstavila je tehnički izvještaj Eura 2016. koji je na jednom mjestu obuhvatio dubinsku statističku analizu te razmišljanja uglednih stručnjaka o viđenom na proteklom Europskom prvenstvu kojeg je osvojila reprezentacija Portugala.

Hrvatsku su predstavljali izbornik A reprezentacije Ante Čačić, izvršni direktor Damir Vrbanović i tehnički direktor dr. Romeo Jozak koji je u Parizu bio i u svojstvu Uefinog tehničkog instruktora te člana Komisije za razvoj nogometa i stručnu pomoć.

Između ostaloga, analizirale su se promjene koje je donio prošireni turnir s 24 momčadi. Primjetna je veća različitost u formacijama i pristupu ofenzivnoj igri, ali i iznimna kompaktnost te odgovornost u defenzivnoj fazi, o čemu svjedoči prosjek od 2.12 postignutih golova po utakmici – u odnosu na 2.45 s proteklog Eura. Skoro 30 posto pogodaka postignuto je iz prekida, što je rast od 21 posto u odnosu na 2012. godinu.

Izbornik Portugala Fernando Santos naglasio je važnost zajedništva u uspjehu:

“Imali smo iskusne igrače, ali i nekolicinu vrlo mladih, pa je izazov bio pronaći pravu ravnotežu između tog iskustva i entuzijazma, u čemu smo na kraju i uspjeli. Od prvoga dana govorili smo kako je na prvom mjestu momčad, a ne pojedinac, i svi igrači prihvatili su takvo razmišljanje. Imali smo sjajan timski duh, bez toga ne bismo uspjeli doći do pobjede.”

Sir Alex Ferguson dao je posebnu nagradu Vicenteu Del Bosqueu koji je kao izbornik Španjolske osvojio Euro 2012. i Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

“Uspjeh mijenja neke ljude, ali Vicente se nikada nije promijenio. Vodio je Španjolsku sa stilom te će ta momčad zauvijek ostati zapamćena po načinu kako je igrala”, naglasio je legendarni trener Manchester Uniteda, a prenose službene stranice HNS-a.

Share This Article