Goran Marić o relativnoj pobjedi HDZ-a na izborima

Gost Novog dana na N1 televiziji bio je HDZ-ov Goran Marić koji je komentirao pobjedu HDZ-a na jučerašnjim izborima te sljedeće korake stranke.

Kako komentirate rezultate izbora?

Ovo je doista velika pobjeda HDZ-a jer prije mjesec dana nitko to nije mogao očekivati da će biti ovako veličanstvena pobjeda. Ona je rezultat promjena i novih kriterija. Nije nas iznenadio broj mandata, znali smo da ćemo pobijediti, ali da će SDP ovako malo dobiti – to je i nas iznenadilo. Milanović je mogao bar čestitati na pobjedi. Sinoć smo čuli nekoliko neprimjerenih izjava, a mi u HDZ-u znamo dostojanstveno pobjede proslaviti i biti dostojni onoga što nosimo sa sobom.

Kako je izgledala noć u HDZ-u kad su objavljeni rezultati?

Hrvatska je u ozbiljnoj situaciji. Imamo pregovaračko iskustvo od prije godinu dana. Bilo je iscrpljujuće ali dobrodošlo. Mislim da će pregovarački proces trajati kraće. Ozbiljni smo ljudi. HDZ poštuje svakog politčkog supranika, nikoga niti podcjenjuje, ali neće ni sebi dopuštati ucjenu. Formirat ćemo jednu stabilnu vladu.

Jesu li vam iznenađenje rezultati Mosta i Živog zida?

Svi vole unaprijed prognozirati, ali kad sam razmišljao o tome nije iznenađenje niti jedan rezultat iako je bilo teško procijeniti. Ti mandati koji su granični, ne zna se do zadnjeg trenutka na koju će stranu prijeći. Samostalni izlazak HDZ-a je nešto novo u hrvatskoj politici. To je bila mudra, hrabra i promišljena odluka. Možda je to pridonijelo tolikom rastu HDZ-a.

Danas se održava sjednica Nacionalnog vijeća. Hoće li biti zauzeti stavovi oko 7 zahtjeva Mosta?

Neće to tako ići. Jedno je predizborno vrijeme, a drugo postizborno. Treba vidjeti konačne rezultate i odrediti pregovaračke timove, da se ozbiljno analiziraju problemi i pretpostavke s kojih se ulazi u pregovarački proces i da se respektiraju rezultati. Most za mene nije iznenađenje. Očekujemo učinkovite razgovore s nacionalnim manjinama. I samo s ta dva partnera može biti stabilna vlada. Tu je i Bandić.

Most je dao noćas ultimatum od 5 dana da se odgovori na sedam zahtjeva.

Neće se čekati da se javno odgovara. Nije ni vrijeme da se javno pregovara nego da se sjedne i pregovara. Svjesni smo da smo mi osvojili 61 mandat, ali i mi želimo uređenu državu. Ako ima nekakvih nejasnoća to ćemo za stolom riješiti.

Je li moguće da Most traži mjesto predsjednika Sabora i da se ispune njihovi zahtjevi prije dogovora o Vladi?

Pregovaranje će ići na drugi način. Iskustvo koje je Most imao prvi put daje im novi uvid. Mislim da neće biti ucjenjivanja. HDZ je pokazao da je najsnažnija stranka, cijenimo rezultate drugih i mi njih pozivamo da zajedno složimo vladu.

Koji će prioriteti HDZ-a biti? Hoće li se pregovori voditi javno?

Dijelom sam u početku bio na tim pregovorima i meni nije blizak reality show i mislim da za ozbiljnost situacije treba sjesti i dogovoriti i javnost na vrijeme izvijestiti, a ne od toga raditi Big Brother koji sputava pregovarački proces. Tko god želi javno pregovarati taj radi spektakl za javnost, a suzbija suštinu. To ne znači da se treba skrivati nego da su sugovornici sputani. Pa ni u debat nije sve izrečeno što se mislilo.

Što kažete na poruku Milanovića? Je li to bio poziv na veliku koaliciju?

Svatko tumači nečije riječi na svoj način. Meni je taj nastup izgledao kao nepriznavanje poraza. Ne razumijem zašto je rekao da je ovo nesretan dan za Hrvatsku. Svaki izbori su sretan dan za Hrvatsku jer oni su pokazatelj i treba izvući ono što je najbolje. Ne slažem se da politku pretvaramo u aktivizam. Primjerice problemi na koje upozrava Živi zid su problemi, ali njihov način rješavanja ne upada u okvire čak i demokracije. Moramo analizirati zašto je Živi zid dobio 8 mandata. Mislim da izostaje takva analiza i takav pristup. Koalicija sa Živim zidm doista nije moguća ali i mi mislimo o problemima o kojima oni misle. Mi ne možemo ne poštivati zakone, ali ih moramo mijenjati. Ne postoji ni jedan zakon u RH kojeg se ne treba mijenjati – to odgovorno tvrdim, kazao je Goran Marić.

 

Facebook Komentari