Vučić s Hahnom: Komisija stala na stranu Srbije i spriječila oružani sukob s Hrvatskom

Ad

Premijer Srbije ustvrdio je danas da je prije godinu dana bio“doslovno na rubu oružanog sukoba” s Hrvatskom zbog hrvatske odluke o zatvaranju graničnog prijelaza Bajakovo za kamione iz smjera Srbije. Vučić je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare s europskim povjerenikom Johannesom Hahnom.

– Johannes je iskreni prijatelj Srbije. Uvijek je bio na našoj… Dobro, nije na našoj, bio je na strani EU, ali želio je vidjeti što se zbivalo u trenu kad su neki protupravno uvodilisankcije našoj zemlji i kad smo bili doslovno na rubu oružanog sukoba, što nemojte zaboraviti. Prije godinu i pol, u vrijeme migrantske krize, kad su nam zatvorili granicu za naše kamione. Tada su i Europska komisija i Hahn reagirali na jedini mogući način, govoreći istinu, i spasili nas sukoba u regiji – rekao je Vučić.

Europski povjerenik za susjedstvo i pregovore o proširenju, Austrijanac Johannes Hahn, u Beogradu je dao podršku Srbiji na europskom putu i premijeru Vučiću osobno,nazvavši ga državnikom, a ne običnim političarem.

– Promatramo i pratimo svaku izjavu. Mislim da sam ovdje na liniji vašeg premijera. I zahvalan sam mu što nije reagirao. Nije ni moj zadatak da provociram, nego upravo suprotno. Mogu samo podsjetiti da je Hrvatski sabor velikom većinom izglasao podršku srpskom putu prema EU. To je bilo nedavno, u vrijeme prijašnje vlade. Očekujem da takav ishod glasanja i dalje vrijedi. Mislim da je to bila dobra i pametna odluka – odgovorio je Hahn.

Na svom profilu na društvenoj mreži Twitter, europski povjerenik je iz Beograda objavio i ovu poruku, koja zvuči kao da je upućena Hrvatskoj: “Pomirenje je zajednička obveza svih zemalja u regji, uključujući i one koje su već postale zemlje članice EU.”, piše Večernji.hr.

– Potpuno smo svjesni svih problema s kojima je regija i dalje suočena. Ne možemo sve promijeniti od danas do sutra. Postoji povijest, različita iskustva… Izazov je za političare da imaju viziju i idu naprijed, ali da pri tom ne izgube svoje građane iz vida. To je liderstvo. U tome je razlika između političara i državnika. Na sreću, vaš premijer je državnik – pohvalio je Hahn srpskog premijera Vučića.

Konferenciju za novinare obojica su održali nakon sjednice Vlade Srbije, kojoj je prisustvovao Hahn, a na kojoj su se, kako je rekao Vučić, neki članovi Vlade otvoreno žalili na Hahnu na ponašanje hrvatskih poltičara.

– Pojedini članovi vlade teško su prihvatili moju odluku da ne odgovaramo predstavnicima Hrvatske na njihove provokacije. Oni su danas iznosili stavove koji su u nečemu bili različiti od mojih osobno. Hahn nas je saslušao – rekao je Vučić.

Facebook Komentari