Kršenje zakona: Slanje personaliziranih pisama za politički marketing bez privole građana

Piše: Dražen Prša

Županijski izborni stožer HDZ-a Karlovačke županije proteklih je dana primio niz dojava o kršenju Zakona u promidžbenoj kampanji i Zakona o zašititi osobnih podataka. Dojave smo proslijedili nadležnim institucijama: Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP) i Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

S obzirom je rok donošenja rješenja i mišljenja 15 dana dobit ćemo ih nakon završetka izbornog procesa za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. Mišljenja smo da bi institucije u tijeku izbornih kampanja na ovakva učestala kršenja Zakona Republike Hrvatske trebale reagirati promptno s obzirom nisu samo prekršeni zakoni već je dovedena u pitanje sigurnost identiteta i života svih građana Republike Hrvatske, drže u toj stranci.

Upute AZOP-a koje su objavljene na njihovim mrežnim stranicama i na mrežnim stranicama DIP-a jasno kažu:

„Pravo na zaštitu osobnih podataka ustavna je kategorija kojom je svakom pojedincu (građaninu) zajamčena sigurnost i tajnost osobnih podataka, te se bez privole građanina njegovi osobni podatci mogu prikupljati, obrađivati i koristiti samo uz uvjete određene zakonom (članak 37. Ustava Republike Hrvatske, Narodne novine, br. 56/90 do 5/14).

U smislu Zakona o zaštiti osobnih podataka politički marketing dozvoljen je pod uvjetom da je pošiljatelj marketinške poruke unaprijed (prilikom uspostave prvog kontakta sa građaninom) obavijestio građanina (birača) o namjeri obrade njegovih osobnih podataka u marketinške svrhe, te da ga je obavijestio o njegovom pravu da se može usprotiviti takvoj obradi podataka, u kojem slučaju se njegovi osobni podatci ne smiju obrađivati u istu svrhu.

ŽUPANIJSKI IZBORNI STOŽER KARLOVAČKE ŽUPANIJE

ODJEL ODNOSA S JAVNOŠĆU

Slanje personaliziranih pisama u svrhe političkog marketinga bez privole građana marketinška je aktivnost koja je protivna pravnom okviru zaštite osobnih podataka u Republici Hrvatskoj“.

Gospodin Zoran Milanović, kandidat za premijera i bivši premijer oglušio se o Zakon o zaštiti osobnih podataka te se ponio neodgovorno i protuzakonito u provođenju kampanje dovevši u pitanje sigurnost identiteta svih građana Hrvatske. Naime, upravo se personaliziranim pismom obratio građanima Hrvatske. Pisma sadrže ime i prezime građana i adresu. U marketinškoj aktivnosti koju trenutno g. Milanović provodi postavlja se pitanje nezakonitog prikupljanja podataka i stvaranja baze koja se koristi u političkoj kampanji bez privole birača/građana. Pismo koje Vam dostavljamo kao dokaz je pismo koje je u sandučiću našao Karlovčanin po četvrti puta u ovoj kampanji, a koji je nije član SDP-a i nikada nije bio stoga je neupitno da g. Milanović raspolaže bazom svih građana Hrvatske i da to sigurno nije baza članova SDP-a.

Osim povrede Zakona o zaštiti osobnih podataka, svojim postupcima, g. Milanović prvi podržava kršenje Zakona Republike Hrvatske, prvi potiče zloupotrebu osobnih podataka građana i kao što smo napomenuli ne uzima u obzir njihovu sigurnost već je upravo narušava. Svjedoci ste svakodnevne zloupotrebe osobnih podataka, posebno osoba starije životne dobi i nižeg stupnja obrazovanja, zbog kojeg građani trpe neprocjenjive posljedice.

Čovjek koji namjerava biti premijer primarno treba misliti na sigurnost i dobrobit svojih građana, svojim ponašanjem biti primjer drugima. Zoran Milanović svojim postupcima samo je pokazao da ga ne zanima sigurnost vlastitog naroda, niti snaga Zakona Republike Hrvatske.

U prilogu vam šaljemo pismo koje nam je dostavio primatelj, a na kojem smo sakrili osobne podatke (plava boja), uputu AZOP-a i priopćenje Etičkog povjerenstva iz kolovoza 2016., u potpisu stiglo na redakciju od voditelja Odjela odnosa s javnošću Andreje Barberić.

Facebook Komentari