4 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Glavni kritičar iz Srbije Vulin stigao u Zagreb: evo kako ovdje priča

Glavni kritičar iz Srbije Vulin stigao u Zagreb: evo kako ovdje priča

Srbijanski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, boravio je u Zagrebu na konferenciji o problemu holokausta. Tom je prilikom odgovarao i na novinarska pitanja.

Na pitanje kako to da je on stigao u Zagreb, a poznat je kao žestoki kritičar službenog Zagreba, Vulin je rekao da je došao njegovati antifašističke vrijednosti. “Ja sam ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Po zakonu u okviru mog ministarstva nalazi se važna odgovornost, a to je njegovanje antifašističkih tradicija srpskog naroda i oslobodilačkih ratova srpskog naroda. Shodno tome, moj zadatak je da budem baš ovdje i to ima veze s očuvanjem, tradicijom i potvrdom antifašističkog stava”, rekao je Vulin.

Novinare je zanimao njegov komentar vezan uz nagađanja da bi vladi Srbije odgovaralo da na izborima pobijedi HDZ. “Vladi Republike Srbije i svim građanima Republike Srbije odgovara uspješna, stabilna, mirna, demokratska Hrvatska. Tko će njome vladati, odlučit će građani Republike Hrvatske na demokratskim izborima i za nas je svako rješenje, koje izaberu građani Republike Hrvatske, potpuno ispravno, dobro i u nama svaka buduća vlada može očekivati da ima dobroga suradnika, dobrog susjeda i nekoga tko se raduje uspjesima Hrvatske, kao što bismo voljeli da se Hrvatska raduje uspjesima Srbije”, rekao je Vulin, prenosi N1.

Na pitanje koja je politička opcija u Hrvatskoj trenutačno bliža vladi Srbije, Vulin je rekao da nije niti jedna. “Nema ni blizine ni daljine. Mi se ne bavimo unutarnjim političkim odnosima u Hrvatskoj niti pokušavamo utjecati na bilo koji način na politiku u Hrvatskoj. Mi samo želimo da Hrvatska bude uspješna, stabilna i da budemo dobri susjedi. Nemamo nikakav odnos niti stav prema akterima unutarnje političke scene u Hrvatskoj”, rekao je Vulin.

Komentiravši skup na kojemu je sudjelovao, Vulin je rekao da je jako zadovoljan što je skup organiziran i što su došli ljudi diljem svijeta. “Na ovaj način dokazujemo još jednom da je Jasenovac strašno mjesto užasa i da se ne smije nikad ponoviti. Čitav svijet prepoznaje da o Jasenovcu treba govoriti i pisati i razmišljati, jer samo istina o Jasenovcu može pomoći žrtvama i da se ovaj užas više nikad ne ponovi”, rekao je Vulin, dodavši da je patrijarhu poklonio ikonu Vukašina Jasenovačkog, koji se simbol užasa u tom logoru.

“Ne bih volio da se ovaj događaj na bilo koji način politizira. Ovo nije nikakva poruka nikome. Ovdje su se skupili antifašisti, koji smatraju da se o užasima NDH treba govoriti”, rekao je Vulin, odgovarajući na pitanje kako komentira dolazak crnogorskoga mitropolita, poznatoga po žestokoj retorici devedesetih godina.

Nije imao savjet za pripadnike srpske nacionalne manjine oko glasovanja na predstojećim parlamentarnim izborima. “Tko sam ja da savjetujem Srbe kako će glasati? Oni su odrasli ljudi, neka glasaju prema savjesti, kao i svi drugi građani Hrvatske”, rekao je Vulin.

Na pitanje hoće li se nakon izbora smiriti tenzije između Hrvatske i Srbije i prestati upućivanje prosvjednih nota, Vulin je iskazao otvorenost za dijalogom. “Mi smo otvoreni i za dijalog i želimo najbolje moguće odnose s Republikom Hrvatskoj. Za dogovor je potrebno dvoje, a za svađu je potreban jedan. Nikad nijedna gruba riječ nije potekla od strane Srbije, osim kao odgovor”, rekao je Vulin.

Najnovije

Još iz rubrike