Završno veliko sučeljavanje stranaka na HRT-u: Navik on živi ki zgine pošteno

Predstavnici političkih stranaka i koalicija koji će sudjelovati na prijevremenim parlamentarnim izborima 11. rujna na Hrvatskoj radioteleviziji sudjelovali su na završnome televizijskom sučeljavanju.

HRT je na sučeljavanje pozvao predstavnike onih lista koje prema rezultatima mjerodavnih anketa prelaze 4% u nekoj od izbornih jedinica. Taj postotak je dogovoren s Državnim izbornim povjerenstvom. On je za 1% manji od izbornog praga kako bismo bili sigurni da sudjeluju svi oni koji imaju visoke šanse ući u Hrvatski sabor.

Emisiju sučeljavanja vodili su HRT-ovi novinari Mirjana Posavac i Mislav Togonal, a na sučeljavanju su bili Miroslav Šimić iz Mosta, Ljubo Jurčić iz stranke BM 365, Dragan Vulin iz HDSSB-a, Boris Miletić iz IDS-a, Ivana Maletić iz HDZ-a, Krešo Beljak iz Narodne koalicije te Dominik Vuletić iz Živoga zida. Sudionici sučeljavanja odgovaraju na pitanja iz unutarnje i vanjske politike te gospodarstva.

Uvodno dvominutno predstavljanje

Dragan Vulin (HDSSB) je rekao da je stanje u Slavoniji, Baranji i Srijemu teško te da su ovdje da rješavaju probleme. Program HDSSB-a i HKS-a je jasan – borba za bolji standard. Nudimo konkretne mjere, a ne pusta obećanja, rekao je. Podsjetio je na šest amandmana iz ožujka koje je HDSSB u Saboru predložio za boljitak stanovnika Slavonije, no oni su glatko odbijeni od ostalih stranaka. Zalažemo se za preseljenje resora Ministarstva poljoprivrede u Slavoniju, istaknuo je.

Ivana Maletić pozdravila je gledatelje riječima:”Dragi Hrvati i Hrvatice, građanke i građani Hrvatske. Program smo radili slušajući vas, građani naši.” Ona je naglasila kako je najveći problem u Hrvatskoj iseljavanje mladih. Selo je potpuno uništeno, industrija devastirana, Hrvatska je na dnu konkurentnosti. To je ono što želimo promijeniti. Hrvatska je zemlja marljivih i sposobnih ljudi, zemlja koja mora biti na vrhu. Zato smo razvili program, sve to možemo promijeniti ,ali moramo biti okupljeni oko zajedničkih ciljeva. To zaslužuju naši branitelji, naši umirovljenici, naši mladi. Sve ono što govorimo ćemo i ostvariti vjerodostojno i zajedno, rekla je.

Boris Miletić (IDS) vjeruje da će se čuti razna obećanja, ali koalicija IDS, PGS i Lista za Rijeku nudi kako to ostvariti, kaže. Zalažu se za decentralizacjiu Hrvatske, jer centralistički sistem upravljanja nije imao uspjeha. Decentralizacija znači spuštanje odgovornosti i ovlasti s državne razine na regionalnu i lokalnu, objasnio je. Kao dobar primjer je naveo izdavanje građevinskih dozvola koje su prebačene na lokalnu razinu, zatim dio ovlasti u školstvu i zdravstvu koje su 2003. spuštene na lokalnu razinu. Decentralizacija je put gospodarskog oporavka, država se pokazala kao loš gospodar, zaključio je Miletić.

Miroslav Šimić (Most) je kazao kako je Most iskoristio proteklih 20 dana da građane upozna sa svojim programom koji je rađen za zaštitu nacionalnih interesa. Želimo smanjiti porezna opterećenja rada i poduzetnika, odgovorno upravljati otpadom na način da ćemo u tom sektoru otvarati nova radna mjesta. Važan nam je nastavak reforme obrazovanja. Iznijeli smo svoje prijedloge zakona koje želimo da se donesu prije izglasavanja povjerenja nove Vlade. Građanima je poručio kako su svi oni ovdje danas zbog izbora. Vi građani imate priliku odlučiti u kojem će smjeru ići Hrvatska. Priliku imate jer Most nije bio spreman na kompromise, zaključio je.

Krešo Beljak (HSS) rekao je da mu je čast biti predstavnik velike Narodne koalicije. Program je nemoguće sažeti u dvije minute, rekao je. No, ukratko – Narodna koalicija nudi prekid kaosa koji vlada u zadnjih 10 mjeseci, nastavak svega onoga dobroga što se događalo u vrijeme vlade Zorana Milanovića. Zemlja se nalazi pred velikim problemima: imigrantska kriza, problemi sa Srbijom, Mađarskom, EU fondovi se ne koriste jer su svi projekti iz vremena Milanovićeve vlade zaustavljeni, i sada je možda zadnja prilika za spas nacije i države, rekao je Beljak. Želimo se odmaknuti od svih ideoloških rasprava. Mi smo koalicija koja će se baviti budućnošću, decentralizacijom, spuštanjem odgovornosti na lokalnu razinu, decentralizacijom državnog zemljišta, nekretnina, koja će osloboditi barijere poduzetnicima. Pustite nas da radimo, istaknuo je Beljak.

Ljubo Jurčić je nagalasio kako njihova koalicija, koalicija Za premijera, polazi od toga da se Hrvatska kreće prema dnu, a na drugoj strani imamo resurse koji omogućuju dvosturko veću industriju i standard građana nego što ga sad imamo. Vlade zadnjih godina ništa nisu poduzimale, a Hrvatska je pokazala da je zemlja u kojoj je moguć prirodni rast, rekao je Jurčić. Naglasio je kako će se baviti fiskalnom politikom, monetarnom politikom koje će pokrenuti regionalnu i industrijsku politiku, a one će omogućiti veća ulaganja u obrazovanje i kulturu. Majka odgajateljica u fokusu je naših planova, naglasio je Jurčić.

Dominik Vuletić iz Udruge Franak, rekao je da ova koalicija (Živi zid, Udruga Franak i Promijenimo Hrvatsku) zna kako se može promijeniti situacija. Ove godine Hrvatska postaje najsiromašnija zemlja EU-a, ostaje bez ljudi. Predstavljamo koherentan program koji je sastavio tim stručnjaka. Imamo cilj, ali nudimo i konkretna rješenja, koja su u praksi u drugim državama proizvela izvanredne rezultate. Cilj je povećanje plaća, povećanje minimalne plaće te uvođenje naplate poreza na dodatnu vrijednost. Ovaj neokolonijalni model treba promijeniti u proaktivnu politiku, rekao je.

Vanjska politika i nacionalna sigurnost

Odgovarajući na pitanja vezana uz vanjsku politiku i upravljanje migrantskom krizom Vulin je rekao kako Hrvatska i njezino državno vodstvo treba zauzeti čvrst stav da je na prvom zaštita sigurnosti naših građana uz humanitaran pristup prema migrantima. Tim ljudima treba omogućiti brz prolaz kroz našu zemlju, rekao je.

Maletić je naglasila kako prvenstveno treba štititi građane i sigurnost naših granica. Za nju je žica neprihvatljiva kao i samostalno donesena rješenja. To je kriza koja nadilazi nacionalne granice. Probleme treba rješavati na njihovom izvoru, dodala je.

Miletić je rekao kako za problem migranata nije kriva Europa. Problem se mora rješavati na nivou čitave Europe. Desnica u EU jača i to nije dobro. EU je korektiv mira. Mi moramo zaštiti svoje interese ali moramo voditi računa i o načelu humanosti.
Šimić je rekao da Hrvatska neće postati slijepo crijevo. Ova kao i bivša vlada dobro su reagirale na migrantski val. Mi nismo odredišna zemlja trebamo biti dio jednog šireg rješenja.

Beljak je kazao da EU nije u stanju štititi svoje vanjske granice. Ostat ćemo nebranjeni prostor. Nužno je uspostaviti kontakt sa Srbijom, Rumunjskom i Bugarskom kako bi prisilili Grčku na odgovornije ponašanje prema pitanju migranata.

Jurčić smatra da Hrvatska treba inzistirati na europskom rješenju.No, ovo su rezultati jedne svjetske geopolitike. Mi moramo zaštititi svoje građane i tu su sva sredstva dopuštena. Mi moramo imati migracijsku politiku, rekao je.

Vuletić je u vezi migrantske krize rekao da parcijalna rješenja vode u kaos. Hrvatska nema cjelovitu strategiju vanjske politike i do ovog problema je došlo zbog nečijih interesa. Pravi su problemi što je iz Hrvatske otišlo oružje koje je završilo u rukama al-Qa’ide. Naši su najveći domoljubi najmanji kada komuniciraju s europskim i američkim čelnicima. Politika Angele Merkel je pogubna.

Vulin smatra da RH treba učiniti sve da sačuva sigurnost svojih građana.

O braniteljima

Zakon o regionalnoj jurisdikciji neprihvatljiv i RH mora učiniti sve da se taj zakon ukine. Moramo zauzeti čvrst stav i u Bruxellesu, i ne voditi slugansku politiku. Maletić je rekla da će pregovorima Srbija povući sporne odredbe tog zakona. Mi smo u EP-u kroz rezoluciju nekoliko puta tražili da Srbija prekine tu apsurdnu odredbu po kojoj je Srbija “mini” Haag.

Vulin je rekao kako Hrvatska mora zauzeti čvrt stav da Srbija ne može postati ravnopravan član EU-a dok se ne riješe sva otvorena pitanja – pitanja nestalih, povrata otuđene zemlje … Sjetimo se što je nama Slovenija radila za puno manje bitna pitanja, dodao je.

Miletić govoreći o aktualnoj špijunskoj aferi rekao je da će se riješiti dogovorom. Jedini način rješavanja bilo kojeg sukoba je razgovor.

Šimić smatra da se o optužnicama vlada treba postaviti čvrsto. RH je pokazala da je dovoljno sposobna pravdi privoditi osumnjičene za zločine. Srbija mora promijeniti dva sporna članka o univerzalnoj jurisdikciji i dok to ne napravi ne može ući u Europsku uniju.

Beljak je rekao da treba pokrenuti procese protiv svih koji su sudjelovali u agresiji. Naša budućnost neće biti dobra ako zemlje susjedstva pod hitno neće uspostaviti suradnju, osobito u svjetlu milijuna izbjeglica koji se kreću “balkanskom rutom”. Treba surađivati, zaključio je.

Hrvatski narod u BiH treba jačati, a i RH će imati jaku pregovaračku poziciju ako će i sama biti jaka. Hrvatima u BiH treba priprema kako kreirati ciljeve i politike hrvatskog naroda u BiH. Beljak je rekao da je hrvatski narod u BiH najugroženiji. Dogovor sva tri naroda u BiH treba ići smirivanju situacije.

Vuletić je ustanovio da je došlo do egzodusa Hrvata iz BiH u Hrvatsku, a danas se iseljavaju u Njemačku. To je rezultat tzv. domoljubne politike, rekao je.

Vuletić je kazao o odnosima sa susjedima da od izbora do izbora gledamo igrokaz hrvatskih i srpskih političara. Maletić je replicirala i njemu i Beljaku rekavši kako ne možemo na “mali Haag” reagirati “malim Haagom”. Za sadašnju situaciju u odnosima sa Srbijom optužila je vladu Kukuriku koalicije. Beljak je replicirao i rekao kako zakon o univerzalnoj juriscdikciji nije donesen u vrijeme Milanovićeve vlade već Sanaderove. Mi smo država članica i moramo biti aktivni, definirati točno što želimo, rekla je Maletić. Vulin se u raspravu uključio naglasivši kako je ovo pravi trenutak – pregovori Srbije s EU-om – kada treba riješiti temeljno pitanje – pitanje nestalih osoba.

Gospodarstvo i standard građana

Pitanje nataliteta te iseljavanja velik je problem, rekao je Vulin. Bojim se da se iselilo i puno više ljudi nego što to statistika pokazuje. To je ogroman problem već danas, bojim se što će biti za 2-3 godine. Rast gospodarstva je univerzalni lijek, rekao je.

Mirovinski sustav može biti održiv ako se povećaju doprinosi koji se uplaćuju u proračun, u smislu rasta i razvoja gospodarstva i novih radnih mjesta. Samo u poljoprivredi imamo 60% državnog zemljišta koje nije iskorišteno, rekla je Ivana Maletić.

O dobi za umirovljenje od 67 godina Miletić je rekao da je to vatrogasna mjera s kojom se ne slaže. Temelj obrazovanja, kulture, sporta, mirovinskog osiguranja je decentralizacija. Samo lokalna zajednica može stvoriti potrebne uvjete, smatra.

Šimić je kazao da se dobre rezultate, broj zaposlenih stagnira jer imamo prirodni rast BDP-a, može postići podrškom investicijama, poreznim rasterećenjima – svime ono što Most ima u svom programu doći će se do povećanja zaposlenosti.
Vuletić mu je odgovorio kako je član udruge Franak, a izigrao je njihove interese. Šimić mu je odgovorio kako je interesantno da se Most optužuje za sve probleme hrvatskih građana. Most je bio brana koja je zaštitila hrvatske nacionalne interese. Jasno je pokazao da staje u obranu blokiranih i onih koji su pod ovrhama, branio se Šimić.

Beljak smatra da su birači Milanoviću zamjerili što nije pročistio popise umirovljenika, jer više od 60% njih prima mirovinu, a nije je zaradilo.

Otkud novac za povećanje mirovina od 10% kako je obećao Bandić, pitanje je voditelja Jurčiću. On kaže da nisu problem mirovine ni umirovljenici nego politika. Radi premalo ljudi. U RH ima dovoljno radne snage koja se može zaposliti. Imamo najmanju produktivnost, a cilj je udvostručiti plaće i mirovine, rekao je.

Dobna struktura stanovništva je narušena, to se ne može spriječiti, rekao je Beljak. Treba omogućiti ljudima da ostanu, ne može se netko spriječiti da ode iz zemlje, dodao je.

Vulin je na obećanje Milana Bandića o besplatnim udžbenicima u cijeloj zemlji rekao da je lako njemu graditi fontane i dijeliti udžbenike kada se novac iz cijele zemlje slijeva u Zagreb. Mi ne tražimo Bandićeve besplatne udžbenike nego da novac ostane u Slavoniji, dodao je.

Maletić je rekla da je Milanovićeva vlada 2015. proglašena šestom najgorom vladom na svijetu. Hrvatska je padala brže od članica u okruženju, a rasla sporije od svih, podsjetila je.

Vuletić je rekao kako se opet sluša da se nešto ne može. Jedina opcija nudi konkretan program koji bi riješio problem nezaposlenost, ponovio je.

Beljak je podsjetio da je Milanovićeva vlada preuzela Hrvatsku nakon neviđene pljačke HDZ-a.

Jurčić je rekao da kvaliteta javne usluge mora biti ista u cijeloj zemlji, pa ono što je ostvareno u Zagrebu, ostvarit će se u cijeloj zemlji.

Maletić je rekla da je Hrvatska u vrijeme HDZ-ove vlade bila zemlja s jakom perspektivom i pred ulaskom u EU. Milanovićeva vlada je uništila sve pretpostavke koje smo stvorili, dodala je.

Šimić se osvrno na program Bandićeve koalicije rekavši da takav ni Djed mraz ne može ispuniti. Miletić je naglasio kako opetovano slušamo nerealne prijedloge, a koji su se praktično pokazali samo na području Istre.

Beljak je odgovorio Ivani Miletić da 2011. Hrvatska nije bila najperspektivnija već najopljačkanija zemlja. Maletić je ponovila kako je Hrvatska imala perspektivu, a vlada Zorana Milanovića je devastirala sve što su joj pripremili. Hrvatsku treba vratiti na pravi put, smatra.

Vuletić je optužio da je zbog HDZ-ove vlade izgubljeno 85 milijuna eura jer nije bilo snage povući sredstva za stručno osposobljavanje. Maletić ga je demantirala, naglasila da sredstva nisu propala i upitala zašto se sad postavlja to pitanje.

Jurčić je odgovorio Šimiću rekavši kako je svoju sposobnost pokazao djelima. Vuletić kaže kako stalno slušamo što se napravilo, a zapravo imamo istu politiku 20 godina.

Sustav je sumanuto postavljen, smatra Vuletić. Hrvatski građani moraju uplaćivati u 2. stup, a njime raspolažu privatni mirovinski fondovi. Sustav tako pogoduje privatnim fondovima i fond menadžerima, to se mora mijenjati, zaključio je.

Vulin kaže da kunu treba držati stabilnom, a na druge načine jačati gospodarstvo. Imamo niz stvari na koji jačati gospodarstvo u Slavoniji, smanjiti PDV, činiti domaću proizvodnju konkurentnom, predlaže.

Maletić kaže da je pitanje fleksibilnosti i sigurnosti javnih mjesta stalno pitanje. Mladi traže siguran i stabilan posao, a to treba ulaganjem u jačanje turizma, u industrijske grane, a tada i fleksibilnost možemo drugačije postaviti da poslodavci budu sigurni, rekla je.

Miletić je komentirao da nitko zapravo ne govori kako to postići te zaključio da određena smanjenja fiskalnih nameta dugoročno znače veća fiskalna primanja.

Vulin je rekao da Slavonija od toga ima najmanje koristi. Mi predlažemo da tu povlasticu koriste samo oni koji koriste najmanje 50% domaćih proizvoda, rekao je.

Šimić je rekao da je Most nastao kao reakcija na bahate lokalne čelnike, i tako komentirao izjavu Beljaka koji je ustvrdio da su područja u kojima su na vlasti Most i HDZ nerazvijena.

Istra je rekorder po privlačenju novca iz EU fondova, no nismo zadovoljni kako je to ostvareno na nacionalnoj razini. Ključ uspjeha je u tome da smo educirali ljude kako pisati elaborate za EU fondove. No, tu je i pitanje drugih dijelova gospodarstva, npr. Uljanik se nije sanirao državnim novcem, za razliku od ostalih brodogradilišta. Možemo se usporediti s razvijenim decentraliziranim zemaljama Europe i shvatiti da je to pravi put, rekao je Miletić.

Beljak se složio da treba postojati solidarnost, ali da se ne može dogoditi da više od 90% sredstava ide u centralnu blagajnu. Smatra da je to stimulacija nerada. I zato je decentralizacija nužna, kako bi veći dio ostao onima koji su stvorili vrijednost. Jurčić se s time složio, jer zajednički je cilj da svi krajevi Hrvatske budu podjednako razvijeni.

Miletić je rekao da, ako se mora čekati da svi dosegnu razinu iste, to je loše za državu. Jedini ispravan put je decentralizacija, rekao je.

Država je jaka koliko je jaka najslabija regija, no nikako ne možemo jačati davanjem bezuvjetnih pomoći, kako stoji u programu Narodne koalicije. Treba staviti kriterije i poticati sve općine i gradove da se natječu, kazala je Maletić.

Gospodarski pojas

Govoreći o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Šimić je rekao kako time prvenstveno žele zaštititi nacionalne interese. Znači da ćemo moći suverenije raspolagati svojim interesima, smatra. Izrazio je uvjerenje da u Hrvatskoj nema nikog racionalnog tko bi bio protiv toga.

Beljak je rekao kako je selo zapušteno jer su sve institucije centralizirane u Zagrebu. Nije riječ samo o zemljištu, tu su i nekretnine koje treba prepustiti lokalnim zajednicama koje bi time upravljale u interesu svojih građana.

Maletić je rekla kako je svaka odluka bivšeg ministra Jakovine išla ka devastaciji poljoprivrede. Upravo je on osnovao državnu agenciju za poljoprivredno zemljište kojom se sve centraliziralo… U iste natječaje stavio je velike i male i time dao veću šansu velikima, rekla je Maletić. Miletić se složio s njenim izjavama navodeći primjere s otoka Krka. Vulin je ponovio stav HDSSB-a da je Romić nastavio politiku Jakovine otvarajući natječaje u kojima mala obiteljska gospodarstva gube od velikih.

Šimić je istaknuo kako je Most donio uredbu koja ide u pravcu da se male proizvođače stavi u isti red s velikima i na taj im se način pruži jednaka šansa.
Vuletić se upitao hoćemo li i slijedećih 20 godina slušati iste priče. I HDZ i SDP će nastaviti namještati natječaje svojim podanicima, istaknuo je.

Vulin je rekao da su Romić i Jakovina zajedno su donosili zakon o poljoprivrednom zemljištu. Čiji je to interes? Šimić je rekao da je ta uredba išla na ruku malim i srednjim proizvođačima. Miletić je kazao da ljudi prihvate da se bave ekološkom proizvodnjom pod jednim uvjetima, a onda se kriteriji mijenjaju, i tako su mali gospodarstvenici zakinuti.

Treba vidjeti što se uvozi, može li se ili ne može proizvoditi u Hrvatskoj. Treba stvoriti uvjete isplativost proizvodnje. Cijene se određuju na svjetskom tržištu i prenose se preko eura, pa se ništa ne isplati proizvoditi u RH, rekao je Jurčić. Zaključio je da se ne proizvodi zbog neisplativnosti proizvodnje.

Miletić kaže da se može proizvoditi, ali treba raditi na kvaliteti. Ne možemo konkurirati velikim zemljama, ali brendiranjem proizvoda možemo omogućiti poljoprivrednicima da žive od svog rada.

Maletić kaže da mala obiteljska gospodarstva ne možemo prepuštati same sebi. Moramo im pomoći i kroz poljopriverdne centre i kroz podršku znanstvenika, rekla je.

Vulin je istaknuo da je poljoprivreda starteška grana Slavonije, i uključuje razvoj i ruralnih sredina i gradova.

Vuletić je rekao da je koalicija Živog zida, Uvijek Frankera i Promijenimo Hrvatsku protiv bušenja Jadrana. Naša ekonomija ovisi o turizmu, bilo kakav incident uništio bi turizam. Mi smo protiv rasprodaje nacionalnih strateških iskustva, naglasio je.

O zdravstvu

Vulin smatra da je Slavonija zakinuta u svemu pa i kad se govori o zdravstvu. Zdravstvena skrb u Slavoniji je niža nego u ostatku Hrvatske, dodao je.

Maletić je kazala kako želi zadržati liječnike u državi dok se suočavamo s njihovim sve većim odlaskom. Moramo im omogućiti da budu motivirani za rad u Hrvatskoj. Oni su nam jako bitni i moramo voditi dobru politku da ih zadržimo i učinimo što kvalitetnijima, smatra.

Miletić je kazao kako se zalažu da se i zdravstveni sustav decentralizira. Naveo je primjer pulske bolnice. Šimić je kazao da nisu za privatizaciju zdravstva, ali da jesu za privatnu inicijativu u zdravstvu. Prvenstveno tu mislim na poticanje zdravstvenog turizma. Svim građanima zdravstvene usluge moraju biti jednako dostupne, dodao je.

Beljak smatra da je u Hrvatskoj uveden hibridni javnoprivatni sustav. Hrvatski građani moraju imati jednaku zdravstvenu zaštitu, kazao je.

Maletić je rekla kako je naš zdravstveni sustav visoko kvalitetan i to je jedno od rijetikih područja za koje možemo reći da nije devastirano.

Jurčić je uvjeren da su velike šanse razvoja zdravstvenog turizma. Problem je što su tu uključeni svi sektori – turizam, zdravstvo, promet… a oni se nisu uspjeli uključiti u zajednički razvitak.

Vuletić je rekao da isti oni koji su nam doveli premijera izvana mislili uvesti kanadski sustav zdravstva.

Istospolnim zajednicama treba omogućiti sva prava osim usvajanja djece, rekao je Vulin.

Maletić je odgovorila na pitanje omjera zastupnika dijaspore i manjina u Saboru. Dijaspora je naše najveće bogatstvo, moramo njihova znanja dovesti u Hrvatsku, i koristiti naše poznate profesore da nam pomognu u podizanju konkurentnosti. Trebali bi imati više zastupnika, kaže Maletić.

Beljak smatra da onaj tko tu ne plaća poreze ne bi trebao imati utjecaja. Naša dijaspora nije dobro upućena u događaje u RH, rekao je.

Naš je stav jasan – izbor zastupnika u Sabor treba omogućiti onima koji žive u RH. Pogubno je kada dijaspora predstavlja jezičac na vagi tko će imati većinu u Saboru, rekao je Miletić.

Šimić smatra da RH ima dobro rješenje u Saboru, da tu ne treba ništa mijenjati. Nije floskula kada se kaže da su manjine naše bogatstvo, dodao je.

Vuletić je upozorio na neprimjeren izborni sustav, s izbornim jedinicama koje su skorojene tako da odgovara interesima dvije do tri najveće stranke.

Miletić je rekao da se ne može izjednačavati pripadnike manjina i dijaspore.
Šimić se slaže da se treba mijenjati izborni sustav. Most se zalaže za tri preferencijalna glasa.

Na pitanje treba li vjeronauk biti izborni predmet u školi Jurčić je rekao da treba. Svaki narod ima svoju povijest, kulturu i tradiciju, a na kulturu i tradicija najviše utječe religija. Mi smo katolička zemlja i moramo dozvoliti da se to razvija po izboru roditelja. Beljak je replicirao kako postoji cijeli niz zahtjeva da se u škole uvedu neki drugi vjeronauci. Vulin smatra da od toga ne treba praviti problem jer je izborni predmet. Hrvatska je katolička zemlja i nema potrebe da se to mijenja.

Šimić je rekao da se vjeronak kao izborni predmet treba održavati, ali djeci koja ga odluče ne pohađati treba pružiti alternativne programe – etiku.

Vuletić smatra da to nije krucijalno pitanje. Krucijalno pitanje je uvesti obrazovanje u 21 stoljeće, kazao je.

Završne riječi

Vuletić: Pozivam sve hrvatske ljude da iziđu na izbore i povjerenje daju onima koji su jedini zaslužili koristiti poznatu izreku kneza Frana Krste Frankopana: “Navik on živi ki zgine pošteno”.

Jurčić: Iziđite na izbore, glasajte za sebe. Izaberite najbolju opciju koja će riješiti vaše probleme,a to je koalicija Za premijera. Tu su ljudi koji su svojim djelima pokazali da mogu i znaju.

Beljak: pozvao je sve da izađu na izbore u što većem broju i da između kaosa i nereda te reda, stabilnosti i pogleda u budućnost izaberu Narodnu koaliciju. Ne zato da vladamo nego da budemo sluge građana u sljedeće četiri godine, da maknemo ekstreme iz javnog života, da daju povjerenje onima koji su učili iz svojih grešaka, da napravimo promjene. Jedino je Narodna koalicija to u stanju, rekao je.

Šimić: Pozivam vas na izbore. Pokazali smo da imamo vjerodostojnost, da imamo čast i da naši obrazi nisu na prodaju. Bez vas nećemo moći mijenjati okoštale političke strukture.

Miletić: Izvršite građansku dužnost. U svoj smo program unijeli decentralizaciju. Najpostojanija smo stranka u Hrvatskoj. Želimo se u Saboru boriti za jake regije, a jake regije znače jaku državu. Pokazalo se da su lokalna razine jače od državne.

Maletić: pozvala je da se bira bolja budućnost – tehnološki rast, nova radna mjesta, gospodarski rast, zajedništvo i partnerstvo, nikako ne svađe i razdori i vraćanje u prošlost. Birajte bolju budućnost, ono što je najzanimljivije u Hrvatskoj – budućnost za naše mlade, bolji život za umirovljenike. Birajte vjerodostojno, poručila je.

Vulin: Dragi moji, svi naši dragi ljudi koji žive u Slavoniji i od Slavonije, pozivam vas da prepoznate što je najbolje za naše gospodarstvo, našu borbu za nova radna mjesta, sprečavanje iseljavanja. Uvjerili smo se kako se svi bore za svoje interese, i vrijeme je da se i mi Slavonci izborimo ono za što nam pripada. Slavonija ne može više čekati. HDSSB i HKS bit će vaš glas u Hrvatskom saboru, rekao je.

Facebook Komentari