21.2 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Pusić: Zadnja vlast bila je opasna, plan je da opet budem ministrica

Pusić: Zadnja vlast bila je opasna, plan je da opet budem ministrica

Gošća Dnevnika N1 u 22 bila je počasna predsjednica HNS-a, Vesna Pusić.

Čestitke na odličju, francuski predsjednik Hollande proglasio vas je Vitezom Nacionalnog reda Legije časti za zalaganje za europske ciljeve te za doprinos suradnji Francuske i Njemačke. Kako doživljavate to odlikovanje?

“Hvala na čestitkama. Jako sam počašćena, to je jedno odlikovanje koje zaista nisam očekivala. Jedno je od najuglednijih i najstarijih u svijetu. Zahvalna sam i počašćena. Mislim da je to priznanje poslu koji smo radili kao Vlada, kao i priznanje Hrvatskoj.

Večeras je Narodna koalicija imala završni skup u Zagrebu, predsjednik HSS-a Krešo Beljak nazvao je ovu vlast opasnom. Slažete li se s njim i koji su to opasni elementi koje vidite u HDZ-u?

“Vlast koju smo imali priliku vidjeti zadnjih šest mjeseci je opasna utoliko što nije vlast. Nije bilo pilota u avionu. Mi smo u Saboru dobili možda manje od deset zakonskih prijedloga, ostalo su bile rasprave o izvješćima za 2014. i 2015. To propuštanje da se preuzme odgovornost i političko nadmudrivanje nas je ugrozilo kao zemlju, ali i hrvatsko samopouzdanje. Moramo to što prije promijeniti i odgovorno raditi posao s odgovornim ljudima koji ne glume s narcisoidnim argumentima. Previše je ozbiljno da bismo se igrali zemljom.”

Istaknuli se i odnos prema antifašizmu kao jedno od razlika između vas i HDZ-a.

“Istaknula sam dosta tema u kojima se razlikujemo. Ističem antifašizam jer to u današnjem svijetu nije nevažno, a u današnjoj Hrvatskoj je dosta važno. Ja sam četiri godina živjela u uvjerenju da smo to apsolvirali, ali kad imate ministra kulture koji direktno koketira s ustaštvom, onda je to zabrinjavajuće.

Što biste Vi u vanjskoj politici radili drukčije od minista Mire Kovača? On Vas optužuje da niste učinili ništa po pitanju Srbije i njezinog zakona o regionalnoj jurisdikciji te se hvali da je on uspio ubaciti hrvatske uvjete u pregovaračka mjerila Srbije?

“Ništa nije ubacio nije nigdje. Mahali su s tom temom i kad su ih druge članice pritisnule morali su odustati, a za domaću publiku pričaju što žele. Srbija ako odustane od regionalne jurisdikcije, može dalje provoditi univerzalnu. Taj se problem neće riješiti ukoliko nismo u stanju u dugim i ne tako teatralnim, nego zaista diplomatskim pregovorima u postići sporazum da tu temu završimo, da svatko riješi svoje slučajeve i krenemo prema naprijed.”

Pobijedi li Narodna koalicija, hoćete li Vi opet biti ministrica vanjskih poslova?

“To je plan, da. To je posao koji volim raditi, dobro ga radim i mislim da je zaista služio na promociju i ponos Hrvatske.”

Kako ocjenjujete predizborne ankete koje ukazuju da bi rezultat Narodne koalicije i HDZ-a ponovno mogao biti izjednačen. Koalicija s Mostom ili velika koalicija s HDZ-om – što biste radije izabrali ako biste morali jedno od to dvoje za sastavljanje nove Vlade?

“Ja bih radije izabrala izbornu pobjedu i mislim da čak i ove konzervativne ankete pokazuju da imamo šansu za izbornu pobjedu. Da se preslimo na važne teme za sad i budućnost. Da ljudi izađu u nedjelju i daju povjerenje ekipi koja to zna pokazati. Ova je u šest mjeseci pokazala, što zna, a pogotovo što ne zna. Zemlju voditi pogotovo ne znaju.

Najnovije

Još iz rubrike