Kovačevo ministarstvo o promaknućima zaposlenika MVEP-a u više diplomatsko zvanje

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač donio je povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja – i sukladno Zakonu o vanjskim poslovima, Zakonu o sustavu državne uprave, i Pravilniku o unutarnjem redu MVEP-a – odluke o postavljenju i promaknuću zaposlenika MVEP-a u više diplomatsko zvanje. Do 5. kolovoza 2016. ministar Kovač nije donosio odluke o postavljenjima i promicanjima hrvatskih profesionalnih diplomata, priopćeno je iz tog ministarstva.

Postavljenjima i promaknućima u više diplomatsko zvanje uvažava se osobni doprinos profesionalnih diplomata izgradnji hrvatske službe vanjskih poslova, motivira ih se za učinkovito i kreativno izvršavanje radnih zadataka i omogućava im se nastavak karijernog napredovanja.

Ministar Kovač nije nastavio praksu prethodne čelnice Ministarstva vanjskih i europskih poslova, koja je pojedine diplomate promaknula i po dva puta godišnje, s tim da je odluke o promicanju donosila čak i u siječnju 2016., dakle više od dva mjeseca nakon zadnjih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.

Ovim promaknućima ispravljena je i višegodišnja nepravda prema pojedinim profesionalnim diplomatima, koji nisu promicani više od pet godina. Povećanje primanja na temelju promicanja u okviru je odobrenih sredstava za plaće u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Financijska su sredstva planirana. Nikakvog dodatnog opterećenja za državni proračun neće biti, kažu u ministarstvu.

Jutarnji na naslovnici donosi

Tehnički ministar vanjskih i europskih poslova, HDZ-ovac Miro Kovač, prije desetak dana, piše današnji Jutarnji list, donio je odluku o diplomatskim promaknućima za čak oko 270 djelatnika Ministarstva, a da neki, tvrdi taj list, od njih nisu imali uvjete za to.

Riječ je o diplomatima koji su već zaposleni u MVEP-u u Zagrebu, ili rade u hrvatskim predstavništvima u inozemstvu, a kako Jutarnjem govore izvori iz Ministarstva, neki od njih nemaju ni osnovne uvjete za napredovanje u više diplomatsko zvanje.

Gordan Jandroković, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova, pri kraju svog mandata 2011. promaknuo je više od 150 djelatnika. Tada je to opravdano time što se promiču mladi i perspektivni diplomati nakon kraja njegova mandata. Bivša HNS-ova ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić je, pak, 2015. pri kraju svog mandata u viša diplomatska zvanja promaknula 87 državnih službenika na prijedlog njihovih nadređenih, iako je tada stigao popis s prijedlogom za promaknuće 199 kandidata, pišu mediji.

Facebook Komentari